AKTUELNO

Ideja održavanja drugog kruga izbora u Francuskoj, bila je da se zaustavi nacionalno okupljanje i da ne mogu da dobiju u drugom krugu, rekao je za PINK, prof. dr Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Zečević je, komentarišući izbore u Francuskoj, rekao da je došlo do velikog iznenađenja, pre svega da blok levica ima najviše poslanika u nacionalnoj skupštini, iako je daleko od apsolutne većine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ideja je bila da se zaustavi nacionalno okupljanje i da ne mogu da dobiju u drugom krugu. Mislim da je bio britanski jednokružni sistem, da bi La Pen imala apsolutnu većinu. To njeno vođstvo se istopilo zbog koalicije između krajnje levice i Makrona - rekao je Zečević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, oni nemaju ništa zajedničko, i da je vrlo problematično kako će zajedno da rade. Dodaje da su se udružili samo da bi mogli nju da spreče da osvoji većinu.

- Opcije da se održi stabilnost sistema su da se formira koaliciona vlada koja bi imala većinu u skupštini. Ideja Makrona je sledeća, on će pokušati da privoli umerene republikance da mu se približe i da prave koaliciju. I pokušaće da pocepa sa leve strane narodni front i da pokuša da privoli socijaliste i ekološku stranku - rekao je Zečević.

Ističe da Makron govori da situacija nije jasna i dalje, on govori da skupština nije još struktuirana.

Foto: TV Pink Printscreen

- Makronova pozicija je dovedena u pitanje, jer se smatra da je on izazvao čitavu krizu, posebno u sred leta i pred Olimpijske igre. Smatra se da je izazvao destabilnost u državi i da se ne zna ko će sada tu da vlada - rekao je Zečević.

Kako kaže, francuski sistem je do sada davao ubedljive većine i znalo se ko je zaslužan i ko je kriv za ono što se dešava. Ističe da je ovo prvi put da u Francuskoj dolazi do haotične situacije.

Autor: Aleksandra Aras