AKTUELNO

Meni se čini da je Zelenski već prošlost, samo da mu to niko nije rekao, izjavio je za PINK, direktor Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić.

Miletić je rekao da je situacija u Ukrajini sve složenija, koriste se sve ozbiljnija naoružanja, kao i da su sve veća razaranja.

- Zelenski čak i nema pitanje legitimiteta i podršku naroda, a previranja u Evropi i svetu mu ne idu u ruku. Najbolje bi bilo da se što pre uđe u pregovore, jer se stiče utisak da Rusija već nišani Odesu, da gleda da zatvori Ukrajinu od Crnog mora i što duže ovaj sukob traje, veće opravdanje će imati za takvo delovanje - rekao je Miletić.

Kako kaže, čini mu se da je Zelenski već prošlost, ali da mu, kako kaže, niko to nije javio.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ukrajina već više od dve godine nema velikih pomaka. To je herojska borba tog naroda, ali šteta koja je napravljena ne može nikako da se popravi - rekao je Miletić.

Potpredsednik Centra za nacionalnu politiku Ljubomir Đurić, rekao je da je početkom rata u Ukrajini bilo određenih dešavanja i pomeranja na frontu, a da sada već duže vreme nemamo nikakvo značajnije pomeranje.

- I jednu i drugu stranu ako pitate, svima to odgovara, i Rusima i Ukrajincima. Ono što je činjenica jeste da Ukrajina zavisi od zapadne pomoći, a ako ta pomoć prestane vrlo je neverovatno da će oni uspeti da se dugoročno odbrani od Rusije. Već vidimo da Evropa već polako uzima tu ulogu u pomoći Ukrajini, ali smatram da je to nedovoljno za sada - rekao je Đurić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, vide se pomaci i na američkoj sceni, konačno je dozvoljeno da se glasa o toj odluci da li će se poslati paket pomoći Ukrajini.

- Videćemo da li će nastaviti da im pomažu. Sada se najviše vodi medijski rat, gde i jedna i druga strana zastrašuju svoje građane - rekao je Đurić.

Stevan Ignjatović, pilot u penziji, rekao je da su Rusi dobili 122,35 kvadratnih kilometara oko Dombasa u toku februara. To je podatak, kaže, koji su izbacili oni koji se bave strategijama rata.

Foto: TV Pink Printscreen

- U svakoj zgradi u kojoj postoji bar 10 vojnika sa naoružanjem i opremom, to više nije civilni objekat i stambena zgrada, već vojni objekat. Ja ne verujem da bilo koji normalni civil ostaje u takvoj zgradi - rekao je Ignjatović.

Kako kaže, ne verujem da bi neko ostao u takvoj zgradi, tako da ta zgrada postaje legalni vojni cilj.

Autor: