AKTUELNO

Tragični i bestijalni teroristički napad u Moskvi dokaz je da islamistički terorizam, poput hidre, ima više glava i da ni Rusija ni druge zemlje ne mogu biti mirne sve dok isti ne bude iskorenjen. Uhapšeno teroristi su tadžikistanskog porekla, Rusija ima odlične odnose sa Tadžikistanom, ali centralna Azija je postala leglo terorista i Rusija mora pojačati svoje prisustvo na tom prostoru kako bi zaštitila svoje građane, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Prema njegovim rečima, ne treba biti naivan i verovati da je radikalni islam iskorenjen i na kavkaskom delu Rusije, uprkos nikad boljim odnosima ruskih i čečenskih vlasti, ali i da je za pohvalu što su jedinice Ramzana Kadirova učestvovale u hapšenju terorista.

- Teroristi su pokušali da pobegnu u Ukrajinu, to možda ne govori da su oni imali direktne veze sa režimom u Kijevu, ali sigurno govori da su teroristi percipirali Ukrajinu kao sigurnu kuću za teroriste - napomenuo je Đurđev.

Predsednik Srpske lige upozorava da džihadisti na Balkanu vide Srbiju, ali i Rusiju kao svoje glavne neprijatelje, te da nacionalnu bezbednost treba podići na maksimalni nivo.

- Više nego ikada potrebna je bezbednosna i obaveštajna saradnja Srbije i Rusije, onakva kakva je viđena na meču Crvene zvezde i Zenita, gde ni muva nije mogla da proleti - zaključio je Đurđev.