AKTUELNO

Čak je i sam Donald Tramp rekao da ukoliko dođe na vlast izlazi iz NATO pakta, rekao je za Novo jutro TV PINK, pilot u penziji Stevan Ignjatović.

Komentarišući situaciju na Bliskom istoku, Ignjativić je rekao da Rusiji ne treba NATO, jer će NATO sam da se raspadne. Dodaje da je i sam Tramp rekao da ukoliko dođe na vlast, da izlazi iz NATO-a.

- To je jedna realnost, pogledajte samo koliko se samo zemlja NATO pakta sučeljavaju jedna sa drugom i optužuju se međusobno zbog Ukrajine. Ovo je samo jedna priča SAD kako bi izašla iz cele priče jada i beda u koji je ušla - rekao je Ignjatović.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, rekao da Iran izaziva američko globalno liderstvo, a sada, dodaje, vidimo da je sve to bio deo šireg plana ove osovine koja želi da menja poredak.

Foto: TV Pink Printscreen

- Putin se nadao da će se Evropa destabilizovati napadom na Ukrajinu, a očigledno je da se Iran nadao da će doći do destabilizacije celog Bliskog istoka - rekao je Obradović.

Kako kaže, strateški im odgovara da se razvuku SAD, jer veruju da Amerika nema sposobnost da predvodi svet u ovom veku.

- Najavljuje se da je ovo kineski vek, iako oni iz dana u dan ekonomski sve više posrće. Ključno je da ni Rusija ni Kina nemaju toliko saveznika koliko ih ima Amerika - rekao je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je da je ovde jasno da iranske proksi snage imaju drugačije interese od samog Irana.

- Iran je opterećen ekonomskom krizom, oni žele da postignu da se iznudi novi nuklearni sporazum, to je njima cilj. Da se to postigne, da se oslobode sankcija kako bi se olakšala ta teška ekonomska situacija unutar zemlje - rekao je Blažić.

Kako kaže, direktna intervencija SAD na teritoriji Irana ostavila bi teške, možda i fatalne posledice na teritoriji Irana.

Autor: