AKTUELNO

Pilot u penziji Stevan Ignjatović je govoreći o sukobu na prostoru Ukrajine ocenio da je Rusija postigla ono što je zacrtala za sada.

- To su linije fronta. Oslanjam se na izveštaje američkog instituta koji direktno učestvuje u ovoj priči, koji planira i kontroliše rat - tvrdi Ignjatiović i dodaje da su neke akcije izvedene upravo pod njihovom kontrolom.

Upitan kako rakete stižu do Rusije, Ignjatović je objasnio da je nemoguće pokriti PVO sistemima površinu od 1.000 kilometara kvadratnih.

Foto: TV Pink Printscreen

- Provuče se... isto kao što Ukrajinci ne mogu da zaustave ruske dronove i rakate. To je u ratu moguće - istakao je Ignjatović.

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da Rusiji i Ukrajinci stalno daju oprečne cifre o broju žrtva, te da se istina o poginulima možda nikada i neće saznati.

Ona je mišljenja da Rusija nije ostvarila svoje ciljeve, ali da je Ukrajina sa druge strane uspela da ih zaustavi.

- Zasigurno je da ima mnogo mrtvih sa obe strane. U cifre u ratnim sukobima ne verujem jer oni koji napadaju pokušavaju da povećaju broj žrtava, dok oni koji su napadnuti pokušavaju da smanje - navela je Šahrimanjan Obradović.

Kako je dodala, svet je u poslednje dve godine na ivici kolapsa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zasigurno je, Ukrajina ne vidi nikakvu mogućnost za mirovne pregovore, jer navodno Rusija pristaje samo na kapitulaciju. Ukrajini je sada najvažnije da dobije dalekodometne rakete - Taurus koje imaju domet do 500 kilometara, kako bi se odaljili sa prvih linija fronta - dodala je Šahrimanjan Obradović.

Ona navodi da se iza Ukrajine nalazi 50 zemalja, dok su sa ruske samo tri države, te za nju postoji i mogućnost ukrajinske pobede.

Autor: