AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u Kijevu da je odluka SAD o obustavi rada službi za izdavanje viza u Turskoj uznemirujuća i žalosna, dodavši da su zvaničnici turskog Ministarstva spoljnih poslova kontaktirali američke kolege s tim u vezi.

- Pre svega, ta odluka je veoma uznemirujuća. Da ambasada u Ankari donese takvu odluku i primeni je, to je uznemirujuće - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare tokom posete Ukrajini, prenosi Rojters.

Erdogan je branio reagovanje Turske na najnoviji razvoj diplomatske krize sa SAD, istakavši da je "Turska država sa vladinom prava, a ne plemenska zemlja", prenosi AFP.

On je naveo da je u saopštenju turske ambasade u Vašingtonu o suspenziji viza korišćen jezik kakav je koristila i američka ambasada.

- Na osnovu principa recipročnosti, naša ambasada u Americi treba da objavi potpuno isti tekst kakav su i oni objavili - zaključio je turski predsednik.

Misija SAD u Turskoj saopštila je juče da je obustavila rad svih službi za izdavanje neimigrantskih viza u svim američkim diplomatskim objektima u Turskoj, a kao razlog je navela da mora da "preispita" posvećenost Turske bezbednosti američkog diplomatskog osoblja.

Ubrzo nakon što je to saopštenje objavljeno, Turska je recipročnim merama odgovorila na tu odluku.

Ambasada Turske u Vašingtonu je saopštila da će obustaviti izdavanje neimigrantskih viza Amerikancima, a agencija AFP navodi da su te restrikcije još oštrije jer se odnose na "vize u pasošima, kao i e-vize i vize koje se dobijaju na granici", a ne samo na one koje se izdaju u diplomatskim predstavništvima u SAD.

AP napominje da je Misija SAD odluku o suspenziji viznih servisa u Turskoj donela nakon nedavnog hapšenja jednog člana osoblja američkog konzulata u Turskoj. U međuvremenu, turske vlasti izdale su danas nalog za hapšenje još jedne osobe zaposlene u američkom konzulatu, javili su turski mediji.

#SAD

#Turska

'