AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu na današnjim prevremenim predsedničkim i poslaničkim izborima u Turskoj.

Građani Turske glasali su danas na izborima na kojima se Erdogan borio za pobedu u prvom krugu, kao i za većinu u parlamentu za vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP).

- Nezvanični rezultati izbora su postali jasni. Prema njima... meni je narod poverio zadatak i dužnosti predsednika - rekao je Erdogan (64) u Istanbulu, prenela je agencija Frans pres.

Erdogan je dodao da je koalicija koju predvodi AKP osvojila većinu u parlamentu.

Agencija Anadolija je javila da je, na osnovu 96 odsto prebrojanih glasačkih listića, Erdogan dobio oko 53 odsto glasova na predsedničkim izborima, a da je njegov glavni protivkandidat, socijal-demokrata Muharem Inče dobio podršku 31 odsto birača.

Na osnovu prebrojanih 95 odsto glasačkih listića na parlamentarnim izborima, vladajuća stranka AKP u koaliciji s Partijom nacionalističke akcije (MHP) dobila parlamentarnu većinu.

Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) dobila je 11 odsto glasova i prešla izborni prag za ulazak u parlament.

Izlaznost na današnjim izborima u Turskoj bila je skoro 88 odsto, prenela je turska agencija Anadolija.

Posle današnjih izbora na snagu stupaju ustavne reforme prema kojima Turska prelazi na predsednički sistem vlasti, što omogućava predsedniku da, pored ostalog, formira vladu, imenuje ministre, potpredsednike, izdaje uredbe i uvodi vanredno stanje.

#Izbori

#Redžep Tajip Erdogan

'