AKTUELNO

Severna Koreja danas je saopštila da je oslobodila američkog državljanina, studenta Ota Varmbira, "iz humanitarnih razloga", pošto je 17 meseci proveo u zatvoru, a nalzi se u komi.

Varmbir (22), student univerziteta u Virdžiniji iz predgrađa Sinsinatija, prebačen je u sredu uz pratnju lekara u SAD. Severnokorejska agencija KCNA je objavila da je on oslobođen posle odluke suda, donete u utorak. Drugi detalji, međutim, nisu obelodanjeni.

Varmbir je uhapšen u januaru prošle godine, a na 15 godina teškog rada osuđen je posle dva meseca. Njemu je suđeno jer je, kako su izvestili mediji u Severnoj Koreji, pokušao da ukrade "predmet sa propagandnim sloganom".

Vladimir Putin u intervju Oliveru Stounu: Promenom predsednika SAD skoro ništa se ne menja!

Američki student je ubrzo posle presude oboleo i pao u komu pošto je uzeo tablete za spavanje, objavio je Vašington post, preneo je Rojters.

Pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, Njujork tajms je pisao da su nedavno dobili obaveštajne podatke da je Varmbir navodno pretučen dok je bio u pritvoru.

Britanska agencija napominje da je Varmbir oslobođen nakon što je bivša košarkaška zvezda Denis Rodman stigao u utorak u Severnu Koreju.

#SAD

#Severna Koreja

#Student

'