AKTUELNO

Američke vlasti potvrdile su kasno sinoć da je Severna Koreja sprovela prvo testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) osuđujući novu pretnju vlasti Pjongjanga.

Lansiranje rakete Hvasong 14 sprovedeno je u utorak na američki državni praznik, Dan nezavisnosti i testiranje je lično nadgledao lider Severne Koreje Kim Džong-un rekavši da je to "poklon za ološe Amerikance", javila je severnokorejska agencija KCNA.

Američka vojska prvobitno je saopštila da je u pitanju raketa srednjeg dometa, ali su vlasti SAD kasnije potvrdile da je testirana raketa ICBM.

-SAD žestoko osuđuju testiranje interkontinentalne balističke rakete - izjavio je šef američke diplomatije Reks Tilerson i dodao da proba rakete ICBM prestavlja novu pretnju prema SAD, njenim savetnicima, regionu i celom svetu.

Agencija KCNA prenela je da juče ispaljena raketa koja je pala u Japansko more, može da nosi "veliku nuklearnu bojevu glavu".

Foto: Tanjug

Stručnjaci sumnjaju da Severna Koreja poseduje rakete koje mogu da nose takve bojeve glave ali priznaju da je ta zemlja učinila veliki napredak u razvoju svog nuklearnog i balističkog programa od dolaska Kim Džong-una na vlasti krajem 2011. godine.

Savet bezbenosti UN danas posle podne bi trebalo da održi hitan sastanak na zahtev SAD.

Severna Koreja je sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016. godine.

Nuklearni i balistički program te zemlje zabranjen je ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

#Pretnja

#Raketa

#Severna Koreja

#Vašington

'