AKTUELNO

Američki predsedik Donald Tramp je izgradnju zida na granici prema Meksiku u dužini od 450 milja (oko 724 kilometara) proglasio jednim od ključnih putanja svog predsedničkog mandata i dugo je obećavao da će Meksiko platiti sve troškove, piše AP.

Zato se smatralo da će to pitanje biti visoko u agendi razgovora sa predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopezom Obradorom tokom jučerašnjeg susreta u beloj kući. Ali sekretarka za štampu Bele kuće Kejli Mekenan nije mogla mnogo da kaže na tu temu tokom jučerašnjeg redovnog brifinga za novinare. "Razgovor na tu temu nije vođen kada sam ja bila prisutna u prostoriji", odgovorila je Mekenanova na pitanje novinara šta su dva predsednika razgovarala o zidu na granici sa Meksikom.

Još 2018. godine, prethodni predsednik Meksika Enrike Penja Nieto objavio je na svom Tviter nalogu: "Meksiko nikada neće platiti taj zid. Ni sada, niti ikada u budućnosti". Tako, novac za izgradnju zida dolazi od sadašnjih američkih poreskih obveznika i dolaziće i od budućih koji će naslediti federalni dug za izgradnju zida. Pentagon je još u februaru saopštio da povlači milijarde dolara sa projekata mornarice, za nabavke novih borbenih aviona i druge vojne programe kako bi preusmerio ta redstva na izgradnju zida na granci sa Meksikom.

#Donald Tramp