AKTUELNO

Iako Brazil još vodi borbu sa koronavirusom, predsednik Žair Bolsanonaro tvrdi da se njegova država odlično drži.

Brazil je ovih dana, dok se Evropa polako oporavlja i vraća u normalu, izbio na treće mesto po broju zaraženih virusom korona u svetu (posle SAD i Rusije).

Danas je u zemlji Kovid 19 veći uzrok smrti nego od kardiovaskularnih bolesti, raka ili nesrećnih slučajeva.

Bolnice su prepune, zdravstveni sistem je u kolapsu, a nove obolele vlasti prećutkuju, vlada objavljuje samo broj zaraženih, izlečenih i onih koji se trenutno nalaze u fazi oporavka.

​Sve to izaziva pravi revolt među Brazilcima — sa skoro 19 hiljada preminulih, koji smatraju da nije vreme za slavlje.

Istog mišljenja je bio, i poslednji ministar zdravlja, Nelson Teiš, koji na ovom mestu nije izdržao ni 30 dana. Teiš je ostavku podneo 15. maja s obrazloženjem da, dok broj umrlih raste, Bolsonaro traži od regionalnih vlasti da zemlja izađe iz karantina, stavljajući ekonomiju ispred zdravlja svojih građana.

Otvaranje fitnes centara i salona lepote širom zemlje, odluka je o kojoj predsednik nije obavestio sada već bivšeg ministra zdravlja, dovela je do toga da zemlja traži trećeg ministra zdravlja sa samo mesec dana.

Pre nego što je napustio svoj položaj Teiš je upozorio da bi Brazil mogao da dostigne 1.000 smrti dnevno, što se upravo i dešava.

Predsednik Brazila, Žair Bolsonaro poznat je po negiranju epidemije — kada se virus pojavio u zemlji, on je u nekoliko navrata izjavio da virus ne postoji. Zatim je narodu preporučivao hlorokin kao sredstvo koje leči koronu.

U jednom intervjuu Bolsonaro se šali povodom ovog leka: „Šta je demokratija? Nećeš? — Ne moraš. Ko pripada desnici neka uzme hlorokin. Ko je levičar neka popije Tubain.

Među najugroženijima danas u Brazilu su urođenička plemena koja žive duboko u šumama Amazonije i bolnice im nisu dostupne. Kako vekovima nisu bili u kontaktu sa civilizacijom, njihov organizam nije razvio rezistentnost na viruse. U zemlji su zabeležene desetine slučajeva smrti među urođenicima.

Kleber Buzato, sekretar Misionarskog urođeničkog saveta kaže za Sputnjik da je Bolsonaro ne samo postao svetski poznat po svom negiranju pandemije, već da koristi koronu kako bi zemlju etnički očistio od Indijanaca:

- Vlada Bolsonara, a posebno sam predsednik, usvojili su negativni stav prema Kovidu 19 u zemlji. Ne samo da negiraju pandemiju, u odlukama i izjavama Bolsonara ima namernih koraka napravljenih na to da se korona raširi i izazove što veći broj zaraženih i umrlih i zemlji - rekao je on.

#Brazil

#koronavirus

'