AKTUELNO

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro pozitivan je na koronavirus, javljaju lokalni mediji u toj državi, a prenosi Gardijan.

Kako javlja Dojče vele, prvi test je pozitivan, dok bi rezultati drugog testa trebalo da budu gotovi danas tokom dana. Bolsonaro se prije nekoliko dana susreo s Donaldom Trampom sedmog marta.

Ranije je objavljeno da je njegova sekretarica pozitivna na koronavirus, a i ona je bila na službenom putu u SAD-u.

Zaražen Bolsonarov portparol

Bolsonaro je u sredu umanjivao ozbiljnost zaraze, nakon što je otkriveno da je zaražen njegov portparol.

Foto: Tanjug AP/Alan Santos/Brazil's presidential press office via AP

"Drugi gripovi ubijaju više od ovoga", kazao je brazilski predsednik pre dva dana rekavši kako je opasnost preuveličana.

Na Instagramu zaraženog Bolsonarovog portparola, zbog kojeg se Bolsonaro i testirao, vidi se kako se i on družio s Trumpom.

Senator koji je bio na sastanku u samoizolaciji

Na sastanku koji se održao u Mar-a-Lagu bio je i američki senator i republikanac Lindi Graham.

Foto: Tanjug AP/Alan Santos/Brazil's presidential press office via AP

On je kasno sinoć odlučio da se podvrgne samoizolaciji i testira na koronavirus. Rezultati se čekaju, a iz njegovog ureda poručuju kako nije bio u direktnom kontaktu s Bolsonarom.

“Ipak zbog opreza i na temelju savjeta liječnika, senator Graham se samoizolirao dok čeka rezultate testa na koronavirus”, rekao je njegov glasnogovornik.

I drugi senator u samoizolaciji drugi put

Osim Lindseyja Grahama, i američki senator Ted Kruz je u samoizolaciji.

Foto: Tanjug AP/Alex Brandon

Bio je najprije u izolaciji jer je bio u kontaktu s osobom izloženom virusu. Ta je samoizolacija završila juče, a danas je samoizolaciju produžio jer je otkrio da je bio u kontaktu s još jednom osobom koja je pozitivna na virus.

- Trećeg marta sam se u uredu sastao sa Santjagom Abaskalom, šefom stranke Vox iz Španije. Oko 20 minuta smo bili na sastanku, rukovali smo se i fotografirali. Jučer sam saznao da je pozitivan na COVID-19. Njegovo osoblje me obavijestilo da je bio asimptomatski prijenosnik kada smo se sastali - objavio je Kruz.

Dodao je kako on nema nikakve simptome, ali kako će produljiti samoizolaciju iz opreza i kako bi svi oko njega bili mirni.

U samoizolaciji će biti do 17. marta kada će biti 14 dana od sastanka s Abascalom.

Tramp ne planira da se testira

Foto: Tanjug AP/Alex Brandon

Još juče je bilo poznato kako je Bolsonarov pomoćnik, koji je bio u Mar-a-Lagu pozitivan na virus.

Bolsonaro se zato i testirao, ali Tramp nije.

On je rekao kako ne planira tako nešto, iako su svi koji su bili u kontaktu s brazilskim zaraženim dužnosnikom, što uključuje dva senatora, dva gradonačelnika i policiju koja im je bila u pratnji, sada u samoizolaciji.

#koronavirus

'