AKTUELNO

U Ššaniji je odlučeno da će severne španske regije Galicija i Baskija održat će regionalne izbore 12. jula, najavili su u ponedjeljak regionalni čelnici.

Ovo će biti prvi izbori u Španiji otkako je počela epidemija koronavirusa. Oba regiona su prvobitno bila postavljena za održavanje izbora 5. aprila. Birališta su poništena zbog brzog širenja zarazne bolesti i strogog zatvaranja zemlje.

Premijer Galicije Alberto Njunjez Feijo rekao je u ponedeljak da će se izbori održati u julu, jer će tada rizik biti najmanji.

„Najveći rizik koji trenutno imamo u Galiciji je dolazak turista, kojih će, nadam se, ovog leta biti u izobilju“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Madrid je vodeći izvor na severu Španije, ali ostaje dve nedelje iza Galicije i Baskije u smislu ublažavanja mera blokiranja.

To znači da milioni posetilaca iz prestolnice Španije neće moći da posete zelenu, severnu obalu zemlje najmanje sredinom jula.

„Moramo da obezbedimo sigurno glasanje bez straha. Moramo osigurati pravo glasa i to je ono što ćemo učiniti. Ne možemo rizikovati da nam zakonodavstvo istekne i suočeni smo sa neviđenom situacijom u kojoj nemamo predsednika “, rekao je Feijoo.

Objasnio je da će detalji biti razrađeni u skladu sa evolucijom pandemije. Na pitanja o tome kako će se organizovati politički skupovi i hoće li ranjivi ljudi biti isključeni sa izbornih stolova tek treba odgovoriti.

Ana Ponton, liderka galicijske nacionalističke partije, na konferenciji za novinare nazvala je izbore "neodgovornim" rekavši da su stručnjaci rekli da je evolucija virusa "nepredvidiva". EH Bildu i Podemos takođe se protive izborima u Baskiji.

"Nadam se da se nećemo požaliti zbog ove odluke", rekao je Ponton.

Sa 27.650 potvrđenih smrtnih slučajeva, Španija je druga najveća stopa smrti po glavi stanovnika od COVID-19. Međutim, strogo zaključavanje uspelo je da pandemiju stavi pod kontrolu u mnogim delovima zemlje.

U nedelju, prvi put nakon dva meseca, broj umrlih u zemlji bio je ispod 100.

#Izbori

#Španija

'