AKTUELNO

U sukobima regularne vojske i boraca talibana, koji u poslednjih 24 sata besne širom Avganistana, poginule su desetine ljudi, saopštile su vlasti u Kabulu, a SAD pokušavaju da posreduju u mirovnim pregovorima, prenosi Rojters.

U sinoćnjem napadu talibana na kontrolni punkt kod rudnika bakra u provinciji Logar poginulo je osam pripadnika snaga bezbednosti, saopštilo je ministarstvo rudarstva i energetike Avganistana.

Snage talibana napale su nekoliko kontrolnih punktova u provinciji Sar e Pul i likvidirali 11, a ranili 19 pripadnika snaga bezbednosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana saopštilo je da je u operaciji čišćenja izvedenoj u provinciji Logar likvidirano 20 boraca talibana.

U sukobima u provinciji Kandahar poginula su četiri pripadnika snaga bezbednosti i 31 borac talibana, navodi se u saopštenju lokalne policijske uprave. Poginulih je bilo i u provinciji Gazni kasno preksinoć kada su u podmetnutoj eksploziji život izgubila četiri civila.

Napadi talibana ugrožavaju osetljivi mirovni proces u trenutku kada se Avganistan bori sa epidemijom korona virusa. SAD i druge svetske sile apelovale su na talibane da obustave napade, a glavnokomandujući američke vojske u Avganistanu sastao se početkom meseca sa vođama talibana u Kataru. U međuvremenu, talibani se nisu oglašavali povodom ovih izveštaja.

#Avganistan

<
'