AKTUELNO

Broj zaraženih korona virusom u svetu premašio je 600.000 i sada iznosi 601.478, do sada je preminulo 27.862 ljudi, a 131.826 se oporavilo, podaci su Worldometra.

Najteža situacija je u Italiji, gde je od koronavirusa preminulo 9.134 ljudi. Kako je juče saopšteno u toj zemlji je za samo 24 sata zabeleženo 969 smrtnih slučajeva što je najveći broj smrti u jednom danu, a potvrđeno je 5.909 novih slučajeva.

Najveći broj zaraženih sada imaju SAD, gde su za samo 24 sata potvrđeno 14.602 slučaja. U SAD je do sada preminulo 1.536 ljudi. 

Broj preminulih od korona virusa u Španiji juče je porastao za 769 i sada iznosi 4.858. Broj zaraženih porastao je na ukupno 65.718.

Kina je danas prijavila 54 nova slučaja korona virusa, ističući da su svi importovani.  U Južnoj Koreji je broj izlečenih put od početka epidemije veći od broja bolesnika u karantinu. 

Foto: Tanjug AP/Denis Balibouse/Keystone via AP

U Austriji je broj osoba pozitivno testiranih na korona virus dostigao jutros 7.697, a broj preminulih porastao je za devet, na 68, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. 

Četvoro starijih putnika preminulo je dok više od 130 osoba ima simptome slične koronavirusu na krstarenju brodom MS Zaandam kod obala Paname pri čemu je dvoje putnika sigurno pozitivno na COVID-19.

Britanski premijer Boris Johnson pozitivan je na koronavirus i u samoizolaciji je, ali će nastaviti da vodi borbu protiv pandemije. Prethodno je od korone oboleo i princ Čarls. 

Francuski predsednik Emanuel Makron založio se danas za budžetsku solidarnost u Evropskij uniji u borbi protiv korona virusa i istakao da "Evropa ne sme da bude sebična". 

Foto: Tanjug AP/Thein Zaw

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro u petak je doveo u sumnju smrtnost u Sao Paolu od epidemije koronavirusa i optužio državnog guvernera da manipuliše brojevima u političke svrhe, ne iznoseći dokaze za svoje tvrdnje. 

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon o paketu ekonomske pomoći vrednom dve hiljade milijardi dolara kojim treba da se umanje ekonomske posledice korona virusa u SAD. 

#Statistika

#Svet

#koronavirus

'