AKTUELNO

U svetu je, prema najnovijim podacima, više od 103.000 ljudi zaraženo korona virusom, dok su Bugarska i Kipar jedine zemlje EU u kojima nije registrovan nijedan slučaj.

S druge strane, prva dva slučaja korona virusa registrovana su danas na Maldivima.

Reč je o dvoje zaposlenih u turističkom odmaralištu, a sumnja se da im je bolest preneo turista iz Italije, koji se vratio u svoju zemlju, gde su testovi pokazali da je pozitivan na koronavirus.

Oboje zaraženih imaju simptome, ali je njihovo stanje stabilno i oni se nalaze u karantinu u blizini prestonice Malea, rekao je zvaničnik Ministarstva zdravlja te zemlje za Rojters.

Prvi slučaj novog koronavirusa potvrđen je danas i na Malti, a reč je o 12-godišnjoj devojčici koja se vratila iz Italije u utorak.

Broj zaraženih korona virusom u jednom danu u Kini je u petak prvi put od 21. januara manji od 100, saopštile su danas kineske vlasti.

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je registrovan 99 novi slučaj infekcije, od čega 74 u provinciji Hubej, prenosi agencija Sinhua dodajući da je u toj provinciji u petak umrlo 28 osoba.

U Italiji, žarištu epidemije u Evropi, juče je preminulo 49 osoba, najviše do sada. Ipak, broj žrtava epidemije je u toj zemlji danas blago opao, ali je broj zaraženih prevazišao 1.200, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu, a navodi Rojters.

Foto: Tanjug/Sakchai Lalit

Kako je objasnio direktor agencije Anđelo Boreli na konferenciji za novinare, u Italiji je broj žrtava porastao za 36 i sada iznosi 233. Ukupan broj slučajeva u toj zemlji porastao je danas na 5.883, dok je taj broj u petak iznosio 4.636.

Papa Franja otkazao je sva javna pojavljivanja kako bi, zbog epidemije koronavirusa, izbegao veliki broj ljudi. Kako je navedeno u njegovoj službi, papa će se putem interneta obraćati vernicima, prenosi Rojters.

Lider jedne od članica vladajuće italijanske koalicije, Demokratske partije (PD), Nikola Zingareti izjavio je danas da je bio pozitivan na testu na korona virus, javlja Rojters.

U Mađarskoj je potvrđen peti slučaj korona virusa, dok je u Holandiji broj zaraženih porastao na 188.

U Francuskoj su potvrđena još 63 slučaja i jedna žrtva, prenosi Index. Time je ukupan broj preminulih u Francuskoj porastao na 11, a zaraženih na 716. Još dve osobe preminule su u Španiji.

U Iranu je još 21 osoba preminula od posledica korona virusa, a tokom noći potvrđeno je da je obolelo više od 1.000 ljudi. Prema ukupnim podacima, od virusa je u Iranu umrlo 145 ljudi, a 5.823 je obolelo, što je najveći broj na Bliskom istoku, prenosi AP.

U Britaniji, gde je u petak preminula druga osoba od posledica virusa, građanima je rečeno da se pripreme za "socijalno distanciranje", koje bi moglo da podrazumeva privremeno smanjenje druženja na sportskim ili zabavnim događajima ili da smanje kretanje javnim prevozom koje nije neophodno i rade od kuće.

Foto: Pink.rs/Tanjug AP/Andrew Medichini, Tanjug Ap/CDC VIA AP, Burst

U toj zemlji zabeležena su 42 nova slučaja, čime je ukupan broj zaraženih prešao 200. Broj preminulih od posledica koronavirusa u Japanu porastao je na 13, dok su u Gruziji zabeležena tri nova slučajeva.

Takođe, kruzer sa više od 150 turista i članova posade stavljen je danas u karantin u Egiptu, nakon što je 12 putnika bilo pozitivno nakon testiranja na koronavirus.

U Hrvatskoj je jutros potvrđen 12. slučaj, a radi se o osobi koja je bila u bliskom kontaktu sa drugim obolelim u Varaždinu. I u Sloveniji je zaraženo 12 osoba, uključujući lekara, koji je bio u kontaktu sa više od 100 ljudi.

Foto: Tanjug AP/Virginia Mayo

Na području Republike Srpske, gde su zabeležena tri slučaja koronavirusa, pod nadzorom je 221 osoba, dok se njih 37 nalazi u izolaciji, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

U Srbiji je juče potvrđen prvi slučaj COVID-19, a za sada nema novih registrovanihi slučajeva.

#Svet

#koronavirus

#oboleli

'