AKTUELNO

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc saopštio je večeras da je zvaničan Beč, u okviru daljih mera za sprečavanje širenja korona virusa u Austriji, odlučio da privremeno obustavi direktne letove za Iran i Južnu Koreju, ali i pogođene regione u Italiji, to jest za Milan i Bolonju.

Na večerašnjoj konferenciji za štampu, on je preneo da je u Austriji registrovano 63 lica obolelih od korona virusa.Naš cilj je da novim merama, koje će se primenjivati od početka iduće nedelje, sprečimo dalje širenje koronavirusa, rekao je Kurc.

On je dodao da se uvode, na graničnim prelazima ka Italiji, i zdravstvene kontrole putnika.

Naveo je i da je dogovorena nova mera prema putnicima iz takozvanih trećih zemalja.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober pojasnio je da je njegovo ministarstvo danas izdalo uredbu prema kojoj putnici koji dolaze iz kriznih regiona u trećim zemljama za koja su izdata upozorenja, kao što su Kina, Južna Koreja i Iran, moraju sa sobom poneti potvrdu lekara da nisu inficirani korona virusom, kako bi mogli ući u Austriju.

Kurc je naglasio da su mere vremenski ograničene na dve nedelje, a da će nakon toga biti sprovedena evaulacija na osnovu koje će biti doneta odluka o njihovom produžavanju, smanjenju ili ukidanju.

"Mere koje preduzimamo imaju za cilj da se smanji kontakt sa osobama iz pogođenih regiona, a time sprečimo širenje koronavirusa u Austriji“, naglasio je kancelar.

Anšober je ukazao da brojke inficiranih lica značajno rastu, i da je zbog toga bilo potrebnon doneti dodatne mere, ali je naglasio da upravljanje krizom dobro funkcioniše.

"Svesno se nismo odlučili za zatvaranje granica, ali smo se odlučili za mere koje bi smanjile broj putnika iz zemalja pogođenim korona virusom", podvukao je ministar.

#Sebastijan Kurc

'