AKTUELNO

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zadovoljan je predsedavanjem Austrije EU i ističe da je Beč uspeo da brojne teme zaključi, ali da je nejedinstvo u Uniji blokiralo neke teme.

Konkretno je Kurc naveo više od 75 dogovora u Savetu EU, a kao najveći uspeh podvukao je dogovor o okvirima budućeg budžea EU, jačanje mandata Fronteksa, kao i dogovor oko smanjenja CO2 u saobraćaju u cilju borbe protiv klimatskih promena.

On je, u intervjuu agenciji APA, izrazio žaljenje što nije pošlo za rukom da se realizuju neki planirani ciljevi, jer u osnovi na mnoge teme na evropskom nivou nedostaje jednoglasnost.

- EU je demokratska struktura. I to je dobro, ali to znači ponekad da, kada su dve trećine istog mišljenja, jedna trećima može biti dovoljna da blokira tu temu - objasnio je Kurc.

Najproblematičnije, prema njegovim rečima, je pitanje Bregzita, koje i dalje nije rešeno.

- To je bila i ostaće dominirajuća tema. Neophodno je učiniti sve da se spreči tvrdi Bregzit i osigura da istupanje, ako se već sprovodi, prođe u redu. Taj cilj još nije postignut - naglasio je Kurc.

Kritiku da je u politici migracije, koje je bilo jedno od glavnih težišta austrijskog predsedavanja EU, premalo postignuto i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova na sastancima na nivou EU blokiralo napredak umesto da ga podstiče, Kurc je odbacio.

- Opozicija kritikuje u osnovi sve. Kritikuje borbu protiv ilegalne migracije i kritikuje na drugoj strani što ima premalo napretka u borbi protiv ilegalne migracije. Ja sam zadovoljan napretkom. Gde je bilo moguće uspeli smo da ostvarimo napredak - ocenio je on.

Kurc je kazao da ove godine ima za 95 odsto manje dolazaka u Evropu u odnosu na pre tri godine.

Ruta preko Mediterana, odnosno Italije je, prema njegovim rečima, de fakto zatvorena i time je smanjeno stradanje na moru.

Mandat Fronteksa je ojačan kada je reč o centralnom pitanju vraćanja ilegalaca i saradnji sa zemljama tranzita.

- Nakon dugog pritiska sada postoji promena razmišljanja na evropskom nivou - kazao je on.

Kurc je najavio da će Narodna partija Austrije (OVP) koju vodi na Evropskim izborima nastupiti kao “jasna proevrospka snaga”.

- Mi se zalažemo za Evropu supsidijarnosti i za EU, koja se povlači iz malih pitanja i snažnije se angažuje oko velikih tema. Ne želimo još više birokratije, regulacija. Nama je potrebna EU koja nudi sigurnost, konkuretnost i koja se angažuje i izvan svojih granica - kazao je on.

Što se unutrašnje politike tiče, Kurc želi 2019.da nastavi rad na povećanu privlačnosti Austrije kao destinacije za ulaganja i naseljavanja kompanija.

Takođe namerava da smanjuje nezaposlenost u pravcu 300.000, a u sklopu poreske reforme želi da rastereti sve građane sa malim i srednjim primanjima.

#Austrija

#EU

#Sebastijan Kurc

'