AKTUELNO

Izbori u Holandiji prvi su u nizu od nekoliko izbora u evropskim državama ove godine koji bi mogli da odrede budućnost Evrope.

Građani Holandije, njih 12,9 miliona sa biračkim pravom, započeli su jutros glasanje na parlamentarnim izborima, na kojima učestvuje 28 partija, odnosno 1.114 kandidata koji se bore za 150 poslaničkih mesta.

Ovi izbori se smatraju glavnim pokazateljem budućnosti populizma u Evropi, nakon što su Britanci glasali za izlazak iz EU, a Donald Tramp pobedio u SAD.

Biračka mesta su otvorena u sedam sati i 30 minuta i bicje zatvorena večeras u devet sati. Prema navodima analitičara, glavna borba vodiće se između Liberalne partije (VVD) holandskog premijera Marka Rutea i Partije za slobodu (PVV) ekstremnog desničara Gerta Vildersa.

Uoči izbora, Rute i Vilders su "ukrstili koplja" u televizijskoj debati u kojoj su sučelili stavove o budućnosti zemlje. Debata je održana posle kampanje, koja je završena u senci diplomatske krize sa Turskom.

Poslednji rezultati anketa govore da bi Vildersova antievropska i antiislamistička partija mogla da postigne najbolje rezultate od nastanka 2006. godine, mada ne znači da će se i naći u vlasti.

#Holandija

#Izbori

'