AKTUELNO

Pet stotina najbogatijih ljudi na svetu izgubilo je u jednom danu ukupno 139 milijardi američkih dolara (više od 120 milijardi evra), a tržišta su se u ponedeljak "zakočila" usled strahovanja da će širenje koronavirusa ugroziti globalnu ekonomiju, piše Blumberg.

To je najveći gubitak za najimućnije stanovnike planete sa Blumbergove liste najbogatijih još od oktobra 2016. godine, kada je prvi put sprovedeno takvo istraživanje.Bernar Arno, treći najbogatiji čovek na svetu i generalni direktor proizvođača luksuzne robe LMVH, izgubio je 4,8 milijardi dolara, a bez istog iznosa ostao je i direktor Amazona Džef Bezos.

Vlasnik Zare, Amansio Ortega, izgubio je četiri milijarde, a osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg čak 3,48 milijardi dolara.Račun ostalih milijardera sa liste prvih 10 je za najmanje 2,3 milijarde manji nego pre velikog gubitka.Kina, koja je žarište koronavirus, čini 40 odsto svetskog tržišta luksuzne robe.Tržišni pad je naročito snažno pogodio akcije agencija koje organizuju krstarenja.

#Novac

'