AKTUELNO

Kina će prepoloviti carine na 1.717 američkih uvoznih proizvoda vrednih oko 75 milijardi dolara.

Kinesko ministarstvo finansija je saopštilo danas da će od 14. februara uzvratne tarife na neke američke proizvode biti smanjene sa 10 na 5,0 odsto, a na drugu robu sa 5,0 na 2,5 procenata, prenosi CNBC.

Smanjenje se odnose na uvoznu robu iz SAD-a vrednu oko 75 milijardi dolara, na koju 1. septembra 2019. uvedene povećane carine.

Nakon smanjenja, carina na američku naftu iznosiće 2,5 odsto umesto sadašnjih 5,0 procenata, a tarifa na soju će biti srezana za 2,5 posto.

U informaciji objavljenoj na veb sajtu Ministarstva finansija navodi se da ovaj potez ima za cilj "unapređenje zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američke trgovine".

U odvojenom saopštenju, postavljenom na internet stranici ministarstva, piše da smanjenje tarifa u pogledu "tajminga" korespondira sa odlukom SAD donetom u januaru ove godine da će 14. februara prepoloviti tarife na kinesku robu u vrednosti 120 milijardi dolara, sa 15 na 7,5 odsto.

Peking je poručio će naredno prilagođavanje carina zavisiti od toga kako se razvijaju kinesko-američki trgovinski odnosi i da se nada da će sa Vašingtonom u potpunosti eliminisati sva tarifna povećanja.

Kina i Sjedinjene Države su uvele kaznene tarife na uzajamni uvoz robe vredan milijarde dolara u međusobnom trgovinskom ratu započetom pre više od godinu dana.

Dve zemlje su u januaru potpisale takozvanu prvu fazu trgovinskog sporazuma čime je izbegnuta dalja eskalacija trgovinskog sukoba.

Berze su ojačale nakon vesti o smanjenju tarifa. Tržišta akcija u kontinentalnoj Kini su zabeležila rast od preko 2,0 odsto, a za toliko je ojačala i Hongkongška berza. Akcije u Japanu su skočile za skoro 3,0 procenta.

#Kina

'