AKTUELNO

Kineski naučnici su saopštili da je sve više dokaza da su slepi miševi inicijalni prenosioci novog koronavirusa u Kini.

U dva članka objavljena danas u časopisu Priroda (Nature), naučnici su objasnili da su analizom genoma nekoliko pacijenata iz Vuhana utvrdili da je ovaj virus veoma nalik virusu SARS.

Kineski naučnik Ši Žen Li je sa svojim kolegama sa Instituta za virologiju u Vuhanu utvrdio da se sekvence genoma uzete od sedam pacijenata u 96 odsto podudaraju sa korona virusom izolovanom iz sekvenci genoma slepih miševa, preneo je AP.

Foto: Pixabay.com

Za SARS se takođe veruje da je prvo nastao kod slepih miševa, da je potom prešao na leteće lisice, pa tek onda na ljude, izazvavši epidemiju svetskih razmera tokom 2002. i 2003. godine.

Iako naučnici sumnjaju da je najnovije širenje smrtonosnog virusa u Kini počelo na ribljoj pijaci gde se prodaju i divlje životinje, još nije utvrđeno koja je životinja inicijano prenela virus na ljude.

Foto: Tanjug AP/Jon Chol Jin

Prema rečima profesora virologije Jana Džonsa sa Univerziteta Riding, koji nije učestvovao u dva poslednja istraživanja kineskih naučnika, koronavirus je zapravo jedna verzija SARS koja se lakše širi, ali prouzrokuje manje štete po zaražene.

- Ovaj virus koristi iste receptore preko kojih dospeva u ljudske ćelije, što objašnjava i način prenošenja i razloge zbog kojih nastaje upala pluća - predočio je profesor Džons.

#Slepi miš

#koronavirus

'