AKTUELNO

U Italiji su potvrđeni prvi slučajevi obolelih od novog koronavirusa zbog čega će vlada razmotriti da li će proglasiti vanrednu situaciju u zemlji.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je kasno sinoć saopštio da je dvoje kineskih turista, koji se nalaze u poseti Italiji, zaraženo virusom.Objavljeno je i da su svi letovi između Kine i Italije obustavljeni do daljeg.

Zaraženi kineski turisti su u izolaciji u bolnici za infektivne bolesti, a vlasti pokušavaju da utvrde koja su sve mesta posetili u Italiji.Prema poslednjim informacijama, u Kini je od posledica koronavirusa umrlo 213 osoba, dok je 9.692 zaraženo.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je juče vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj obolelih za nedelju dana više nego deset puta uvećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz smanjenje nepotrebne trgovine i putovanja.

#Italija

#koronavirus

'