AKTUELNO

Pravoslavni vernici u Srbiji i regionu, ali i u Rusiji, Gruziji i Izraelu danas obeležavaju Badnji dan.

Hrišćani u Rusiji završavaju večeras četvoronedeljni post tokom kojeg ispovedaju svoje grehe i pričešćuju se, a na Badnje veče se pridržavaju posebnog posta, "do prve zvezde", prenosi Tass.

Praznične službe biće održane večeras i ujutro u skoro 30.000 ruskih pravoslavnih crkava širom sveta, a patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, služiće na Badnje veče liturgiju u hramu Hrista spasitelja u ruskoj prestonici.

Badnje veče će u Makedoniji, tradicionalno, biti obeleženo okupljanjem ispred crkve Svetog Klementa Ohridskog u Skoplju, a poglavar Makedonske pravoslavne crkve Stefan obratiće se vernicima, prenosi MIA.

Unutar hleba se nalazi novčić, a veruje se da će onaj ko ga pronađe u svom komadu biti srećan cele godine. Novčić se potom stavlja u času sa vinom i osoba koja ga je našla bi trebalo da ga sa vinom popije.

Badnji dan danas obeležavaju i pravoslavni vernici u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i vernici Jerusalimske i Gruzijske pravoslavne crkve.

I pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom.

Patrijarh srpski Irinej, koji je u poslanici poručio da ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu, služiće večernje sa osvećenjem badnjaka u hramu Svetog Save na Vračaru, dok će na sam dan Božića predvoditi svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

Autor: Č. Nikolić

'