AKTUELNO

Šest slovenačkih vojnika, stacioniranih u Irbilu na severu Iraka, biće evakuisani nakon što je Iran napao aerodrom u Irbilu i još jednu vojnu bazu u Iraku, u kojima se nalaze i američki vojnici.

Slovenački vojnici su u Iraku u okviru nemačke međunarodne operacije i biće evakuisani u saradnji sa nemačkim partnerima, objavilo je Ministarstvo odbane Slovenije.Kako prenosi agencija STA, predsednik Slovenije i vrhovni komandant oružanih snaga te zemlje Borut Pahor, obavešten je o odluci.Pahor, ministar odbrane Karl Erjavec i načelnih generalštaba general Alenka Emenc jutros su razgovarali sa slovenačkim vojnicima u Iraku.

Vojnici su preneli da su dobro i da su bili u skrovištu baze tokom napada na aerodrom u Irbilu, koji se nalazi blizu baze Stefan.Iran je ispalio više od 12 balističkih projektila na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija".

Napad na bazu u Iraku potvrdio je iz Pentagona, a rakete su lansirane sa teritorije Irana.Pogođene su baze Al Asad i Irbil.

#Evakuacija

'