AKTUELNO

Iran je obećao da će se SAD platiti ubistvo generala Sulejmanija, a raketni napad na američku vojnu bazu, pre toga napad na ambasadu SAD u Bagdadu se u svim svetskim medijima tumači kao osveta.

Podsetimo, Teheran je obećao Trampu i Vašingtonu da neće preći preko ubistva jednog od njihovih najvažnijih vojskovođa! Predstavnik Irana pri UN Madžid Taht Ravanči upozorio je ranije da će odgovor Teherana za ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija biti vojna akcija.

Raketirana je američka ambasada u Bagdadu, ali Iran ili snage koje podržavaju Teheran u Iraku se tu nisu zaustavile. Napdadnuta je i vojna baza "Balad", koju koriste američki vojnici na severu Bagdada. I ona je, javlja televizija "Al Arabija", bila meta raketnog napada.

Na teritoriji baze su eksplodirale dve rakete tipa "Kaćuša".

Nepoznate osobe su potom izvele raketni napad u blizini štaba združenih snaga Iraka u provinciji Niniva, saopštila je arapska televizija „Al Arabija“.

Kako javljaju lokalni mediji, bio je granatiran kompleks vladinih zgrada u području gde se nalazi štab iračke vojske, a koji koristi američka vojska.

Šiitska paravojna formacija „Kataib Hezbolah“ zapretila je danas da će napasti baze u Iraku koje koristi američka vojska. Oni su upozorili iračke snage bezbednosti da se drže na udaljenosti od 1 kilometra od tih baza.

Vojni eksperti smatraju da se Iran neće zaustaviti samo na ovome i da će uslediti još ubitačniji napada na američke ciljeve, što će proizvesti odgovor SAD, što bi verovatno izazvalo sveopšti rat na Bliskom istoku.

#Bagdad

#Iran

#Kasem Sulejmani

#Napad

'