AKTUELNO

Tramp kaže da će od Evropske unije dobiti sve što traži jer ima "adut u rukavu"

Američki predsednik Donald Tramp kaže da će od Evropske unije dobiti sve što traži jer ima "adut u rukavu" - uvođenje carina na evropske automobile.

- Dogovaranje sa Evropskom unijom je vrlo teško; oni snažno brane svoje interese. Naša zemlja je ipak u prednosti, a sve što treba da uradimo jeste da oporezujemo njihove automobile i oni će nam dati sve što tražimo, zato što preko okeana šalju milione Mercedesa. Šalju milione BMV-a - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući u utorak.

Foto: Pixabay.com

Ova pretnja dolazi nakon što je Tramp početkom ovog meseca potpisao sporazum sa EU o povećanju izvoza američke govedine, što je delom ublažilo položaj američkih poljoprivrednika koji su snažno pogođeni intenziviranjem trgovinskog rata između SAD i Kine.

Procenjuje se da će se, kao rezultat tog sporazuma, godišnji bescarinski izvoz američke govedine u EU skoro utrostručiti na 420 miliona dolara. Predsednik SAD-a je obećao početkom ove godine da će uvesti tarife na uvoz vozila i auto-delova iz EU i Japana, ali je sredinom maja odlučio da odloži carinu na 180 dana.

Tramp treba da se sastane sa liderima EU na samitu G-7 ovog vikenda u Francuskoj. Mnogi očekuju da će samit završiti bez zajedničkog saopštenja zbog trgovinskih nesuglasica.

#Donald Tramp

#EU

#Trgovina

'