AKTUELNO

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije istakao je da otpor Prištine u pronalasku rešenja postoji jer znaju da će Srbija dobiti više nego što sada ima, jer, kako kaže, mi sada nemamo ništa.

Ljajić je o dijalogu Beograda i Prištine rekao za Novo jutro Televizije Pink da mu se sa ove tačke posmatrano čini da nikada nismo bili bliži rešenju, ali da smo nažalost daleko od konačnog rešenja.

- Blizu smo zato što se prvi put vidi odlučnost ključnih ljudi u Beogradu i Prištini, sudeći po izjavama koje dobijamo iz Prištine, od Tačija, da postoji spremnost da se taj problem reši. Postoji i saglasnost oko principijelnog načina da se on reši, dakle u opticaju je ideja oko razgraničeja, iako nije detajno razrađena - kazao je Ljajić.

Kako dodaje, postoji bar načelna saglasnost oko tog principa, što do sada nije bio slučaj, a opozicija u Beogradu i opozicija u Prištini imaju slične argumente.

- Istovremeno, baš zbog toga što ne znamo šta je sadržaj tih rešenja, jako smo daleko od konačnog rešenja. Postoje brojni otpori postizanju rešenja. Ono što je vrlo indikativno je da opozicija i ovde i u Prištini manje-više koristi iste argumente, u Prištini najveći protivnici Tačija govore “Zašto da pregovaramo, imamo vremena da čekamo, vreme radi za nas”. Ovde takođe imamo glas koji se najviše čuje “Hajde da imamo zamrznut konflikt” - istakao je Ljajić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, stanje je dramatično promenjeno 1999. godine i tu je prelomna tačka.

- Da se ne lažemo, nije ono bilo previše bolje. Juče sam iznosio podatke o popisu stanovništva iz 1981. godine, gde se vidi da srpska i albanska zajednica nikada suštinski nisu živeli u multietničkom društvu, živeli su jedni pored drugih - kazao je Ljajić.

On je rekao da je posle 1999. godine manevarski prostor za rešavanje kosovskog problema bio skučen.

- Vojska i policija su izašli, vi niste imali ništa, a ovo što sada pokušava Vučić, pa ja da sam sada opozicija molio bih Boga da je neko uhvatio taj vruć kesten u ruke, zaista bih, kada ne bih podržavao ne bih ni smetao. Umesto da puste čoveka, ako već hoće da reši, a verujte ovde nema političkih poena, kakvo god rešenje da bude, biće dobar deo javnosti protiv tog rešenja - ocenio je Ljajić.

Komentarišući opoziciju, on je rekao da postoji jedna grupa koja zagovara takozvani zamrznuti konflikt, koji košta i od kog Srbija ništa dobiti neće.

- S druge strane postoje oni koji očekuju neko rešenje, pošto znaju da tu ne može da bude rešenje u kojima će Srbija pobediti, ona se bori za pristojan rezultat, da se dobije nešto što sada nema. Mislim da otpor Prištine postoji jer znaju da će Srbija dobiti više nego što sada ima, jer mi sada nemamo ništa. Ovde postoje oni koji očekuju da će Vučić ovo rešiti, a pošto će to biti rešenje koje će biti podložno kritici, oni računaju da na tome dobije temu da napadaju Vučiča, kako bi oni postigli bolje rešenje - istakao je Ljajić.

#Kosovo i Metohija

#Rasim Ljajić

'