AKTUELNO

Severnokorejske vlasti zatražile su danas od Seula da prestane da se "meša" u njene pregovore sa SAD, upućujući upozorenje svom susedu nekoliko dana pre posete američkog predsednika Donalda Trampa Južnoj Koreji.

Pregovori o nuklearnom programu Pjongjanga sa Vašingtonom su u zastoju posle drugog sastanka Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, održanog krajem februara u Hanoju. Kim i Tramp nisu uspeli da se dogovore o ublažavanju medjunarodnih sankcija Severnoj Koreji i od tada su kontakti izmedju strane izuzetno smanjeni.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In, koji je prošle godine igrao ključnu ulogu u smirivanju tenzija na poluostrvu, izjavio je u sredu da se iza kulisa vode razgovori o eventualnom trećem sastanku izmedju Trampa i Kima.

- Postoji i dijalog izmedju dva suseda putem raznih kanala - dodao je Mun.

Južnokorejski mediji preneli su da je Seul nedavno odlučio da uputi oko osam miliona dolara humanitarne pomoći Pjongjangu. Medjutim, zvaničnik Ministarstva inostranih poslova Severne Koreje danas je osudio stav južnog suseda ocenjujući da želi da ima "veću" ulogu postavljajući se kao posrednik. Taj neimenovani zvaničnik je rekao da su SAD i Severna Koreja "direktne strane" i da Južna Koreja ne treba da se meša.

Prema njegovim rečima, ukoliko Severna Koreja želi kontakt sa SAD može da koristi "postojeće kanale za komunikaciju", a ta komunikacija nikada nije išla preko Južne Koreje.

#SAD

#Severna Koreja

'