AKTUELNO

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uputila je Kongresu SAD listu prioriteta vezano za imigraciju.

Zahtevi Trampove administracije, koji su sinoć upućeni Kongresu, odnose se na sistem izdavanja zelene karte, zapošljavanje još 10.000 službenika za imigraciju i izgradnju zida duž granice SAD i Meksika.

Ti zahtevi bi, kako navodi AP, mogli da uspore pregovore o sudbini stotina hiljada mladih ljudi koji su u SAD dovedeni ilegalno, kao deca.

Tramp je prošlog meseca dao Kongresu šest meseci da nadje zamenu za program DACA - Deferred Action for Ćildhood Arrivals (Odložena akcija deportacije za decu pridošlice).

Predstavnici Trampove administracije rekli su sinoć da će predsednik insistirati na usvajanju ovih predloga u zamenu za podršku novom programu odlaganja deportacije mladih.

RUSIJA: Snažan zemljotres blizu poluostrva Kamčatka

Demokrate u Kongresu već su izrazile neslaganje sa mnogim zahtevima Trampove administracije.

Lista zahteva prelazi "razumne okvire" i predlog administracije Donalda Trampa ne predstavlja "pokušaj kompromisa", navodi se u jučerašnjem saopštenju senatora Čaka Šumera i Vodje demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi.

Trampova administracija objavila je u septembru da ukida program DACA. Program koji mlade imigrante štiti od deportacije pokrenuo je bivši predsednik SAD Barak Obama 2012. godine.

Posle ukidanja programa DACA, oko 800.000 mladih imigranata, koje mediji nazivaju "Sanjari", suočava se sa pretnjom deportacije iz SAD.

#Donald Tramp

#kongresmen

'