AKTUELNO

Sagovornici Pinka smatraju da bi izlazak Amerike i Rusije iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa povećao rizik po bezbednost, ističući da se okolnosti menjaju i da to nisu jedine zemlje koje se pitaju i koje su u trci za naoružanjem.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić ističe da se svet neprestano menja, ali se institucije ne menjaju.

- Imamo političku realnost koja je promenjena. Imamo sukobe koji tinjaju, koji se postepeno razvijaju...Neprestano vidimo neko nadmetanje među velikim silama. Moramo da uvažimo novonastalu situaciju. Trka u naoruženju je krenula, kao i borba za resurse - istakao je Miletić.

Kako je rekao, padanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa pojačava rizik po bezbednost.

Miletić je ukazao da Kina intenzivno radi na jačanju oružanih snaga i da se oko 1.000 projektila nalazi u akvatorijumu koji kontroliše da bi odbranilo njihovu teritoiriju.

Prof. dr Dragan Radenović, ekspert za odnose Amerike i Rusije je istakao da Srbija jeste na liniji vatre, ali ne treba zaboraviti da je 1990. Rusija okružena jednom idejom “zagrljaj anakonde”.

Kako je dodao, Rusija je sistemima naoružanja okružena sa svih strana i oni su postavljeni u približnim državama, dok ideologija Amerike i zapada jeste rusofobija.

On je istakao da je čitava Evropa zatočena u toj politici.

#Amerika

#Rusija

#Svet

'