AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se suspenduje Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata.

Putin je u februaru najavio da će obustaviti učešće Rusije u sporazumu nakon iznenadne odluke Vašigntona da se povuče iz sporazuma.

Ova odluka Putina usledila je kao kontramera na saopštenje američkog predsednika Donalda Trampa od 2. februara ove godine, kada je najavio da Vašington počinje proceduru za napuštanje sporazuma, optužujući Rusiju da krši odredbe potpisanog dogovora.

Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu. Sporazum je prvo obuhvatao klasu raketnog naoružanja dometa od 500 do 1000 i od 1000 do 5500 kilometara, uključujući rakete R-12 i R-14, koje je SSSR 1962. godine razmestio na Kubi, što je izazvalo Karipsku krizu.

U maju 1991. godine Sporazum je bio u potpunosti realizovan. Sovjetski savez je do tada uništio 1752 balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja, a SAD 859. Dokument ima neograničeni rok. Svaka od strana ima pravo da ga raskine ukoliko predstavi ubedljive dokaze o neophodnosti da istupi iz njega.

#SAD

#Vladimir Putin

'