AKTUELNO

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci trenutno se leči 10 pacijenata sa dijagnozom virusa korona.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti Antonija Verhaz za Fenu kaže da je prosečna hospitalizacija obolelih od virusa korona sedam dana.

– Tokom leta dolazi do porasta broja hospitalizacija. Smrtnih slučajeva nije bilo zbog infekcije SARS CoV2, ali je bilo letalnih ishoda u grupi pacijenata sa ovom bolesti koji boluju o težih hroničnih nezaraznih bolesti – objašnjava Verhazeva, prenosi Srpskainfo.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od sredine juna ove godine se beleži postepen rast procenata pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

– U poslednjoj sedmici se takođe beleži rast procenta pozitivnih uzoraka u odnosu na testirane i u odnosu na prethodnu sedmicu – navode u Institutu za javno zdravstvo RS koji ima poslednje podatke za 12-18. august ove godine za celu RS.

Tako je u toj sedmici broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih 28,38 odsto, što znači da je otprilike svaki četvrti testirani bio pozitivan na virus korona.

Sva testiranja, inače, obavljena su u UKC RS i bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini. Od tеstirаnih 67 lаbоrаtоriјskih uzоraka, nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 19 оsоba, dеvеt muškаrcа i 10 žеnа, оd kојih је trоје mlаđе, trоје srеdnjе i 13 stаriје živоtnе dоbi.

– U poslednjoj sedmici je prijavljen 1 smrtni slučaj od posledica COVID-19 bolesti, a u pitanju je žena starosti od 86 godina – navode u Institutu.

Autor: Dubravka Bošković