AKTUELNO

Iz Haga bi u narednih 10 dana trebalo da stigne odgovor na molbu za odobrenje timu lekara Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske da pregleda generala Ratka Mladića, kojem je u Hagu 8. januara ugrađen pejsmejker, izjavio je generalni direktor UKC RS dr Vlado Đajić.

- Lekarski tim je spreman da krene u Hag čim stigne odobrenje. U njemu su kardiolog, psihijatrijski forenzičar, načelnik neurologije i ja - rekao je Đajić.

Navodeći da će on snositi sve troškove avionskih karata i smeštaja lekarskog tima u Hagu, Đajić je rekao da lekari UKC RS već imaju iskustva kada je reč o posetama i pregledima, podsetivši da je isto učinjeno i u slučaju Stojana Župljanina i Miće Stanišića.

- Nakon naše posete njihovo zdravstveno stanje se popravilo, jer smo im promenili terapije - rekao je Đajić.

Naglasio je da lekarski tim UKC RS želi da pregleda generala Mladića i njegovu dokumentaciju i da pruži doprinos njegovom boljem medicinskom tretmanu, da odredi koje lekove treba da koristi i gde treba da se leči.

- Drago mi je da su nakon našeg zahteva već uradili neku intervenciju i ugradili pejsmejker generalu Mladiću - rekao je Đajić.

U Sheveningenu nova pravila

Sin bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske rekao je da ne zna li njegovom ocu u Hagu daju odgovarajuću terapiju i lekove. - Čekamo da pošalju izveštaj. U Hagu su promenili pravila vezana za medicinsku dokumentaciju. Još nismo primilinikakve dokumente šta je rađeno, kako je rađeno, kako je prošlo, šta dalje. To čekamo - kazao je Darko Mladić.

I Generalov sin Darko Mladić potvrdio je da porodica čeka da im saopšte datum te posete za četiri lekara iz Kliničkog centra Banjaluka.

- Mi smo podneli svu dokumentaciju, čekamo da nam daju datum kada mogu da dođu. To su četiri lekara iz Banjaluke - dodao je Darko Mladić.

Mladićev sin je naveo da je general u razgovoru sa porodicim rekao "da mu je bolje". Sa Ratkom Mladićem, posle ugradnje pejsmejkera, za koji je generalov sin dan ranije rekao "da nije odgovarajući i da bi mogao da mu ugrozi život", čula se supruga Bosiljka.

- Rekao je da je bolje. Nije mogao puno da priča, ali kaže da je bolje. Mi ne vidimo neku razliku, ali on kaže da se bolje oseća. To je jedino što znamo, ali treba nam dokumentacija, da doktori pogledaju šta je rađeno i kako je urađeno - naveo je Darko Mladić.

Autor: