AKTUELNO

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je, tokom razgovora sa predstavnicima srpskih udruženja porodica nestalih lica, pokazala veliko interesovanje i dobru volju da se to pitanje reši, izjavila je danas predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" Dragana Đukić.

Predsednica Hrvatske je susret organizovala u sklopu dogovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prilikom njegove posete Zagrebu.

Udruženja iz Srbije primljena su dostojanstveno i u razgovoru je samom problemu nestalih lica poklonjena je pažnja koju zaslužuje, rekla je Đukićeva i dodala da je Grabar Kitarović svakog od predstavnika srpskih udruženja saslušala ponaosob.

- Predsednica je pokazala saosećanje, i razgovarala sa svakim od 13 predstavnika udruženja porodica žrtava - istakla je Đukić.

Kako je navela, dogovor dvoje predsednika dao je novu nadu porodicama nestalih lica, a porodice koje se ranije nisu javljale - ponovo su aktivne.

- Obećanja Vučića i Kolinde dala su im nadu da će stvari konačno da se pomere sa mrtve tačke - naglasila je ona. Upitana koji je trenutno najveći problem porodicama nestalih, Djukić je odgovorila da je to uplašenost porodica prilikom odlaska na čin identifikacije, za šta je, kaže, potrebna podrška institucija u Srbiji.

- Porodice su zbunjene i uplašene zato što dve decenije čekaju taj čin, tako da kad dočekaju poziv javlja se milion pitanja - objašnjava Đukić i dodaje da neke porodice čekaju na čin identifikacije i do 27 godina.

Prema njenim rečima, kada do identifikacionog čina dođe, važno je da porodice dobiju podršku, relevantne odgovore i da idu organizovano. Na pitanje koliko ljudi se trenutno vodi kao nestali, predsednica udruženja "Suza" kazala je da se radi o 1.740 osoba.

- Činjenica je da ima još uvek mnogo posla po pitanju nestalih i da moramo svi zajedno biti uključeni da bi se rešila pitanja koja su zaista bolna - zaključila je Đukić.

#Hrvatska

#nestali

'