AKTUELNO

Serifos je slabo naseljeno ostrvo s rudarskim nalazištima, slavnom istorijom i posebnim stilom.

Smešteno je u nizu grčkog arhipelaga Kikladi, što je ostavilo velik deo kršnog terena otvorenim i netaknutim, ako ne računamo poneku farmu ili pešačku stazu. Poznato kao Gvozdeno ostrvo zbog svoje bogate rudarske istorije i fascinantnih ruševina, takođe ima prelepu stenovitu obalu, više od 70 plaža, 100 crkava, 10 dobro označenih pešačkih staza, i samo 1400 stalnih stanovnika.

Neravan teren Serifosa uzrok je velike raznolikosti plaža, piše punkufer.dnevnik.hr. Stenoviti i šljunkovit ili zlatno obojeni pesak okupan je kristalno čistom dubokom plavom vodom. Do većine njih možete da dođete automobilom, dok do ostalih mesta možete da stignete stazama ili čamcem. Ponos ostrva je plaža Psili Ammos, koja je dobila nagradu za top plažu među dvadeset najboljih plaža u Evropi.

Ostrvska naselja izgrađena su na tradicionalan način, mogu se videti izbeljene kućice s plavim prozorskim okvirima koji doprinose lepoti prirodnog okruženja (i podsećaju na popularni Santorini). Serifos nije daleko od Atine – samo dva i po sata brzim trajektom i oko četiri sata klasičnim trajektom. To je popularno odredište i ima obožavaoce koji ga posećuju svake godine, bilo za vikend ili za duži boravak.

Serifos je čest izbor onima koji žele opušteni odmor, ali ovde takođe možete da isprobate i mnogo aktivnosti na otvorenom: planinarenje (označenim stazama), penjanje, brdski biciklizam i ronjenje.

Plaže Serifosa: netaknuta lepota i kristalno čisto morePlaža Psili Ammos, najpoznatija plaža u Serifosu smatra se najlepšom plažom, i to s dobrim razlogom. Plažu karakteriše fini zlatni pesak i kristalno čisto more. Posetioci takođe imaju priliku u vodenim sportovima i kafićima na plaži.

Ako tražite mir, plaža Vagia skriveni je dragulj za vas. Ova plaža nudi mirno okruženje s čistim tirkiznim morem, savršenim za ronjenje ili plivanje. Posetioci takođe mogu da uživaju u restoranu i baru koji se nalaze na plaži. Plaža Lia je još jedan skriveni dragulj smešten u usamljenoj uvali do koje može da se pristupi samo čamcem ili pešice. Plaža je okružena stenama koje stvaraju prirodni bazen, savršen za istraživanje morskog života i uživanje u mirnom okruženju.

Bogata istorija i kultura Serifosa

Ako prilikom odmora volite da istražujete atrakcije, ovde ih ima pregršt. Arheološki muzej Serifosa nalazi se u glavnom naselju Hora i prikazuje bogatu istoriju i kulturu ostrva. Posetioci mogu da dožive drevne artefakte, uključujući keramiku, alate i skulpture koje datiraju iz helenističkog i rimskog razdoblja.

U blizni je i manastir Taksiarhes smešten na vrhu brda s pogledom na grad Livadi. Manastir je sagrađen u 16. veku i dom je riznice verskih ikona i artefakata. Verovatno najpopularnija atrakcija na ostrvu je venecijanski dvorac Serifos, tvrđava koja je izgrađena u 15. veku kako bi štitila ostrva od gusarskih napada. Posetioci mogu da istražuju zidine dvorca, kule i vrata te uživaju u prelepom pogledu na Egejsko more.

#Grčka