AKTUELNO

Vreme je putovanja i godišnjih odmora. Mnogi bi da upoznaju nove destinacije, da vide nove krajeve, ili da jednostavno put ka moru prođu kroz neku balkansku državu u kojoj do sada nisu bili.

Ako je ovo poslednje u pitanju tako za one koji idu na more u Crnu Goru, kao i u Hrvatsku, nova ruta bi mogla biti kroz Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu. A i u BiH postoji Neum, koji je bio regionalni hit tokom pandemije korone.

I ko reši da pređe granicu na tu stranu kolima prvo mu je pitanje da li je potreban zeleni karton! Od 2020. godine nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, odnosno od trenutka kada je postala potpisnica sporazuma "Podsistema registarske oznake" zajedno sa 33 zemlje članice EU, Švajcarskom, Andorom, Linhenštajnom, Norveškom, Islandom i Srbijom!

Tako zeleni karton nije potreban, bar što se odlaska na letovanje tiče, ni za ulazak u Bugarsku, u Grčku, Hrvatsku (spisak detaljan pogledajte na sajtu AMSS), ali vam je potreban za Severnu Makedoniju i Albaniju! Srbija je sa Crna Gora sklopila sporazum o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja, pa ni tamo nije potreban.

Inače u AMSS košta 2.000 dinara, ali ako vam ga na putu za Grčku kroz Severnu Makedoniju zatraže, a to se često dešava, i vi ga ne posedujete - onda će vas mnogo više koštati! Ne samo novca nego i gubljenja vremena.

Ukoliko imate osiguranje AMSS ili druge osiguravajuće kuće koja sa njima ima saradnju, zeleni karton ćete na graničnom prelazu Preševo platiti 2.000 dinara i dobićete ga odmah.

Ukoliko nemate AMSS osiguranje moraćete platiti dodatnu privremenu polisu osiguranja i dobiti zeleni karton na osnovu nje, pa će vas umesto 2.000 dinara koštati 6.000 dinara i važi samo sedam dana! To znači, da po povratku sa mora, ako ostajete 10 dana - neće vam važiti!

Zeleni karton takođe možete kupiti na ulasku u Severnu Makedoniju po ceni od 50 evra i sa rokom važenja od 15 dana.

Autor: