AKTUELNO

S obzirom na to da je reč o fizički prilično zahtevnom izletu, potrebno je dobro se pripremiti i informisati.

S obzirom na to da je reč o fizički prilično zahtevnom izletu, potrebno je dobro se pripremiti i informisati

Zapravo, mnogi naši turisti se prilikom letovanja u Egiptu odlučuju da što više vide za to vreme, a piramide u Gizi su neizostavni deo tih izleta.

Izlet u Kairo

Najčešće se turisti koji odmaraju u Hurgadi odlučuju za ovaj izlet. Međutim, treba imati u vidu da je on prilično zahtevan fizički (Kairo je udaljen 500km od Hurgade), a nije baš naročito ni jeftin. Ali po mišljenju mnogih koji su se odlučili na izlet do Kaira, vredi svaku paru.

Osim piramida u Gizi, tokom ovog jednodnevnog izleta se turistima nudi mogućnost da posete i Nacionalni muzej u Kairu, u kome će biti u prilici da vide i blago faraona Tutankamona i njegovu posmrtnu masku, kao i mnoge druge značajne artefakte.

Foto: Pixabay.com

Takođe je uključena i poseta Sfingi u Gizi, kao i plovidba rekom Nil, koja je mahom dostupna uz određenu doplatu. Ipak, ponuda se razlikuje od agencije do agencije, ali je akcenat ipak na poseti piramidama.

Vodiči će upozoriti sve turiste na zabranu fotografisanja, jer kazne za nepoštovanje nisu ni malo zanemarljive.

Ući u piramide ili ne?

S obzirom na to da je reč o fizički prilično zahtevnom izletu, potrebno je dobro se pripremiti i informisati. Obično agencije nude ne više od sat vremena zadržavanja kod piramida.

Pojedini turisti to iskoriste za fotografisanje i razgledanje, što je odlična ideja, ako Egipat posećujete u vreme kada su temperature napolju iole normalne. Mahom se turisti žale na jako sunce, koje prži na platou na kom se nalaze piramide.

Zato nije čudno što mnogi od njih odluče da okušaju svoju sreću i upute se u unutrašnjost piramida. A tamo ih obično očekuje vrlo neprijatno iskustvo, sa kojim se jako teško bore osobe koje pate od klaustrofobije.

Foto: Unsplash.com

Obično se ulazak praktikuje u piramidu faraona Keopsa. Osim visokih temperatura, dodatni problem je prilaz ulasku u hodnike piramide, ali i činjenica da je u hodnicima prisutno dosta vlage. Sve to može i te kako da utiče na celokupno iskustvo.

Ali ljudi koji nemaju poteškoća sa disanjem, kao ni sa zatvorenim prostorom, a pride su i avanturističkog duha će sigurno biti oduševljeni mogućnošću da vide i unutrašnjost piramide.

#Putovanja

#piramide