AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se nada da će dijalog Beograda i Prištine imati uspešan tok i uspešan kraj, ali da ne može konkretno da kaže kada će razgovori biti nastavljeni, a ni kada će biti okončani.

- Mi želimo da se razgovara otvoreno u pokušaju da se traže rešenja i kompromisi - rekao je Dačić, ali je dodao da je najveća prepreka dijalogu i dogovoru vlast u Prištini, a ne međunarodna zajednica.

Odgovarajući na pitanja novinara posle svečane liturgije u Crkvi Uspenja blažene device Marije, on je rekao da je Beograd spreman da učestvuje u dijalogu u želji da se postigne kompromisno rešenje koje mora da uvažava interese i albanskog i srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji.

Najnoviji potezi Prištine, kaže Dačić, govore da Priština ne ispunjava ništa od dogovorenog.

On je rekao da je s predstavncima Vatikana imao otvorene razgovore o tome koliko je hrišćansko kulturno i versko nasleđe važno i kako da svi zajedno pomognu da to bude jedna od tema u dijalogu.

Naveo je i da iskustvo uči da je bolje da se pregovara sto godina, nego da se ratuje jedan dan.

Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron imao je istu poruku i kazao da je rat uvek najgore rešenje.

- Svi smo naučili iz istorije da se jedino zajednički može raditi - rekao je kardinal Šenbron, koji je danas predvodio svečanu liturgiju povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

#Dijalog

#Ivica Dačić

'