AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će do 2020. godine biti realizovano 76 projekata koji se odnose na Srbe sa Kosova, u vrednosti od 6,1 milijarde dinara.

Ona je kazala da će ove godine za te projekte biti izdvojeno 444 miliona dinara, naredne godine nešto više od pet milijardi dinara, a u 2020. 583 miliona dinara.

Brnabić je dodala da su danas, na sednici Vlade Srbije, kojoj su prisustvovali Srbi sa Kosova usvojeni zaključci o izdvajanju 300 miliona dinara iz budžetske rezerve za početak finansiranja prijekata koji su danas usvojeni, o formiranju radne grupe kako bi se doneo zakon o finansijskoj pomoći srpskom stanovništvu i na veće prisustvo Srbije u srpskim sredinama.

Ona je navela da se projekti odnose na otvaranje fabrika, stvaranje radnih mesta i izgradnju i obnovu zdravstvenih i obrazovnih objekata.

Foto: Tanjug

- Da ekonomski ojačamo naše ljude na Kosovu i Metohiji i damo im još jedan razlog da ostanu na Kosovu i Metohiji, jer je to za nas najvažnije - rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je rekla da je za Srbijom, kada je reč o Kosovu i Metohiji, 10 teških meseci u kojima su Srbi i srpska imovina napadani.

Ona je istakla da je nad Srbima sprovođen teror, a da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić brutalno priveden, kao i da je bilo incidenata i da je selo Banje okupirano tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova.

Premijerka je izjavila da kao najnovije pretnje vidi najavu transformacija kosovskih snaga bezbednosti u vojsku Kosova i da je to protivno svim dogovorima i "takozvanom Ustavu Kosova".

Foto: Tanjug

Ona je kazala da Kost namerava da preuzme elektro sisteme kojima upravljaju Elektromreže Srbije, ali da Vlada Srbije svakodnevno komunicira sa međunarodnom zajednicom, ali i ljudima iz Kosta kako bi našla "mirno, normalno i održivo rešenje".

- Ovo ne znači da mi imamo bilo kakve želje za bilo kakvom konfrontacijom. Ovim i predsednik i Vlada daju poruku mira i stabilnosti, bez toga da se provociramo, govorimo o sukobu, ne daj bože oružanom sukobom, već o radnim mestima, platama i penzijama -rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Kosovo i Metohija

#investicije

'