AKTUELNO

Predsednika Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da je izgradnja gasovoda sa Bugarskom jedan je od prioritetnih projekata unutar Berlinskog procesa.

- Razgovaramo o finansiranju sa različitim međunarodnim institucijama i započeli smo pripremu tehničke dokumentacije. Plan je da se gasovod završi do 2020. ili 2021 - rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara u okviru Samita lidera "zapadnobalkanske šetorke", u sedištu EBRD.

Upitana za proces privatizacije u Srbiji, Brnabić je rekla da on ide dobro, ali da je bilo nekih kašnjenja u prošlosti.

- Posle toga smo imali fantastičan uspeh prilikom privatizacije Železare u Smederevu, koju su kupili Kinezi. To je 5.000 direktnih poslova i to se širi. Privatizovali smo i veliku farmaceutsku kompaniju 'Galenika' - navela je ona.

Brnabić: Na panelu o investicijama, infrastrukturi, povezivanju

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić učestvovala je danas na panelu premijera, u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana u oganizaciji EBRD u Londonu.- Na ovom prvom panelu smo razgovarali o investicionim potencijalima zapadnog Balkana i o infrastrukturnim projektima, infrastrukturnom povezivanju i gasnim interkonekcijama - izjavila je premijerka Brnabić posle panela.Svakako smo do sada, istakla je premijerka, zajedničkim radom pokazali da ekonomija i povezivanje može da doprinese i smirivanju političkih tenzija i rešavanju nekih političkih problema.- Tome je služila i Regionalna privredna komora, odnosno Komorski investicioni forum i ja duboko verujem u to da, onako kada se mi negde zaglavimo u politici, da ustvari poslovni ljudi treba tu da vode, a politika da ih prati. Ono što donosi budućnost u smislu saradnje sa Kancelarijom za mlade, digitalizacijom, to će biti tema daljeg razgovora - kazala je predsednica vlade.

Brnabić je novinarima rekla da je Vlada Srbije započela restrukturiranje javnih preduzeća, te ocenila da je najveći uspeh do sada postignut u Železnicama Srbije.

- Dakle, privatizacija ide u redu. Jedna velika stvar koju moramo da završimo do kraja ove godine je RTB 'Bor' - navela je premijerka.

Vlada Srbije je, kazala je Brnabić, u kontaktu sa nekoliko strateških investitora i misli da će i to biti gotovo do kraja godine.

Kao veliku stvar Brnabićeva je navela korak koji se, kako je rekla, u ovom trenutku dešava prema javno-privatnom partnerstvu.

- Kao što već možda znate, odabrali smo najboljeg ponuđivača za koncesiju beogradskog međunarodnog aerodroma 'Nikola Tesla', to će biti francuska kompanija Vansi i odabrali smo ponuđivača za javno-privatno partnerstvo Grada Beograda, što će biti francusko-japanski konzorcijum 'Suez-Itoču'. Očekujem da će ovo biti podrška za nova javno-privatna partnerstva u Srbiji - navela je Brnabićeva.

Pročitajte još: LONDON: Počeo Investicioni samit Zapadnog Balkana

#Ana Brnabić

#London

#gasovod

'