AKTUELNO

Prihodi veći zahvaljujući porezu na zarade, gde je povećanje oko 869 miliona dinara, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prihodi grada veći su za oko dve milijarde dinara od planiranih i predviđenim rebalansom budžeta iznosiće 105,8 milijardi, umesto 103,7 milijardi dinara, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Vesić je, obrazlažući rebalans pred odbornicima, rekao da je osnovni budžet uvek niži od rebalansa, jer nadležni sada konzervativno planiraju i odnose se odgovorno prema prihodima, što, kaže, nije bio slučaj 2009. godine, kada je osnovni budžet predvideo 71 milijardu dinara, a rebalasn 67 milijardi dinara.

Podvukao je da su prihodi veći zahvaljujući porezu na zarade, gde je povećanje oko 869 miliona dinara, što, kaže, jasno govori da u gradu ima više zaposlenih i veće su plate.

Takođe, naveo je da su prihodi od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta povećani za oko milijardu dinara.

- Činjenica da doprinosi rastu govori da se izdaje više građevinskih dozvola, da se u Beogradu gradi - rekao je Vesić. U tom smislu, podsetio je da je Beograd prošle godine izdao građevinske dozvole za više od milion kvadrata, i dodao da će ove godine, ako se trend nastavi, ta brojka biti premašena, pa se mogu očekivati još veći prihodi po osnovu doprinosa za gradsko građevinsko zemljište.

Prihodi su veći i zbog veće dobiti gradskih preduzeća, koja se delom preliva u gradsku kasu. Vesić je istakao da je budžet realan i restriktivan, ali i u uravnotežen.

To, kaže, nije lako, jer nas sledeće godine čekaju projekti o kojima građani sanjaju decenijama, poput novog mosta preko Save, tunela od Karađorđeve do Bulevara Despota Stefana, topčiderskog tunel. Zahvaljujući većim prihodima, povećaće se i neki reshodi, a jedno od najvećih povećanja je za socijalnu zaštitu, podvukao je Vesić. Budžet za socijalnu zaštitu predviđen rebalansom je oko 6,5 milijardi dinara, što je povećanje za oko 1,1 milijardu, odnosno za oko 21, 97 odsto, rekao je Vesić.

Istakao je i da se rebalansom predviđa 1,26 milijardi dinara, delom za subvencije za vrtiće, a delom za vraćanje dugova po tužbama roditelja, kojima je, kaže, od 2008. do 2012. godine nezakovinito naplaćivan vrtić više nego što je trebalo. Takođe, dodatnih 30 miliona dinara za isplatu porodiljama.

Podvukao je da grad troši ono što ima, ne zadužuje se kao prethodna vlast, i podsetio da je dug zatečen 2013. godine bio 1,2 milijarde evra. - Imamo veće prihode, ne razbacujemo se parama, vratili smo za šest godina skoro 600 milona evra. Možete misliti šta je sve moglo da se izgradi za te pare. Uspeli smo da vratimo deo duga, a da zadržimo finansijsku stabilnost - rekao je Vesić.

Na početku izlaganja, Vesić je rekao da je nezadovoljan što se, kaže, svaki put kada su važne tačke na dnevnom redu, ponavlja isti scenario - da pojedini odbornici pokušavaju da nametnu da se u skupštini priča o stvarima koje nemaju veze za gradom. Istakao je da nema važnije odluke od budžeta i rebalansa, jer se kroz to pokazuje kako se troši novac građana.

- To nije novac koji pripada odbornicima, već građanima Beograda i važno je da razgovoramo o tome, da čujemo predloge. Najvažnije je da poručimo da na pravilan način trošimo -  reako je Vesić i odbacio pojedine kritike pojedinih odbornika da predlog rebalansa nisu dobili na vreme.

#Budžet

#Goran Vesić

'