AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na južnom kraku Koridora 10, na deonici Gornje Polje-Caričina Dolina kod Predejana. Vučić je zajedno sa potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović i v.d. direktorom Koridora Srbije Zoranom Babićem, kao i predstavnicima medija, prošao trasom budućeg autoputa.

Predsednik je danas obišao radove na južnom kraku Koridora 10, denicu Gornje Polje - Caričina Dolina, nakon čega se obratio pristutnim građanima i zahvalio ljudima koji spremni ovde da rade.

- Brdo iza nas mora da se sruši, to je 300.000 kubnih metara zemlje, postoji i problem sa potpornim zidom koji se zakačio za greben, pa mineri imaju problem. Poslednjih 10 dana smo vodili najbrutalniju kampanju protiv onih koji su ovde radili. Prvo sebi pucamo u obe noge, pa se posle setimo da moramo da radimo - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Čestitam ljudima koji rade na ovoj deonici, sa kojom niko nije hteo da se uhvati u koštac. Mi smo počeli da radimo i završićemo ga, biće to najlepši auto-put. Nije važna samo brzina već i bezbednost -naveo je Vučić.

On je radnicima poručio da nije bitno da li će gotov ,mesec dana kasnije ili ranije, već da bude bezbedan.

- Hvala, jer ovo je put koji život znači za jug Srbije, ovo je žila kucavica juga Srbije, on znači više investitora za Grdelicu, Han, Leskovac…Očekujem da na jug Srbije dođe još jedan veliki inestitor, kompanija poznata u čitavom svetu - naveo je Vučić.

- Siguran sam da ćete znanjem i stručnošću savladati sve probleme. Pred prirodom morate biti ponizni. Nemojte slati minere, ako se ne osećaju bezbedno. Nećemo da niko strada na ovom putu - istakao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug

Odgovarajući na pitanja novinara, on je dodao da je put trebalo da bude završen do kraja godine, ali da nikome neće pasti kruna sa glave ako bude završen do kraja januara do kraja godine.

- Marljive i vredne ruke radnika ućiće u istoriju. Izgraditi 30 kilometara puta ovde je kao 200 kilometara u Vojvodini. Ovo je život za jug Srbije  - podvukao je šef srpske države.

Kod Predejana počela sanacija potporne konstrukcije

Inače, na trasi Koridora 10 kod Predejana počela je sanacija potporne konstrukcije i u toku je priprema šipova za duboko fundiranje buduće galerije, koja će dodatno osigurati mesto na kome se obrušio potporni zid 19. avgusta. Za taj posao angažovana je firma, kao podizvođač, "Integral" iz Republike Srpske, koja ima iskustva za rad na takvim terenima. Na takozvanoj kosini 2 u toku su radovi na raščišćavanju terena od kamenja i drveća koje se odronilo, rade se pristupni putevi u gornjem delu kosine i pripremljen je deo platforme za mašinu za bušenje šipova. Takođe, razmatraju se opcije za uklanjanje oštećenog dela kosine. Kosina iznad desne trake autoputa je destabilizovana ispred tunela Predejane, gde je u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara. U Grdeličkoj klisuri završene su tri od šest deonica autoputa: Tunel Predejane, kao i deonice 5 i 6 koje su ispred i iza tunela Manajle. Privode se kraju radovi na izgradnji leve tunelske cevi u tunelu Manajle dužine 1.808 metara, dok će radovi na desnoj tunelskoj cevi biti završeni u oktobru ove godine. Završeni su i radovi na osvetljenju najdužeg most Vrla dužine 644,4 metara, kao i mosta Dzemen Do dužine 521 metara. Pod asfaltom je oko 23 kilometra autoputa. Na preostale tri deonice stepen fizičke realizacije je više od 90 odsto. Sud časti Inženjerske komore Srbije započeo je istragu ko je sve i kako projektovao i preprojektovao obezbeđivanje brda kod Predejana tokom gradnje dela Koridora 10, kroz Grdeličku klisuru, gde se tri puta obrušio potporni zid. Projekat za obezbeđivanje kosine 2 je menjan 11 puta. Nadležno ministarstvo podnelo je protiv 16 inženjera prijave zahtevajući da im se oduzmu licence. Izvođač radova na tom potezu je španska kompanija Azvi, a stručni nadžor je poveren konzorcijumu "Louis Berger" i "Egnatia Odos". Izgradnja Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri je počela radovima na deonici Gornje Polje - Caričina Dolina u drugoj polovini 2013. godine i predviđeno je da budu završeni do kraja 2018. Ukupna dužina autoputa kroz Grdeličku klisuru je oko 26 km, a sastoji se od dve deonice: Grdelica - Caričina Dolina od 11,8 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km. U Grdeličkoj klisuri su, pored dva velika tunela izgrađene i četiri velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 km. Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrednost radova je 234,18 miliona evra.

Imaju strah od mene i mrtvog jer znam kakvi su prevaranti

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je poručio da se nikada nije i neće plašiti opozicije.

- Oni imaju strah od mene i u opoziciji, i u zatvoru i od mrtvog, jer najbolje znam kakvi su prevaranti i kukavice, i ne plašim ih se u uopšte, njih se devet skupi, a skupiće ih se i 99 i opet će da gube, nisam ih se plašio ni kada su bili najmoćniji, kada su krali i pljačkali, kada ste u Beogradu imali tri ubistva dnevno onih koji im se suprotstave na razne načine - dodao je Vučić.

- Ne interesuje me ni ostanak, ni opstanak na vlasti, samo budućnost Srbije i šta možemo da uradimo za 40 i 50 godina - podvukao je Vučić.

Nakon povećanja penzionerima 100.000 dinara godišnje više

Govoreći i povećanju penzija, Vučić objasnio da će penzioneri koji su imali 85.000 dinra pre smanjena, odnosno 73.000 nakon smanjenja, sada će imati 93.000 dinara.

- To je 20. 000 dinara više u odnosu na penzije nakon smanjenja. To je 100.000 dinara na godišnjem novou - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

Daleko smo od sporazuma, znao sam da usamljen u toj borbi neću uspeti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao jeda će biti veoma teško da se dođe do sporazuma o Kosovu i Metohiji, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali, kao bezbroj puta do sada.

Isto tako, uveren je, biće jasno i biće zapisano i to da nema nikakve razlike u politici i stavovima između Rade Trajković, Momčila Trajkovica i Ramuša Haradinaja, te da njegovi prethodnici, oni koji su postavili granicu između Srba i Srba, na Jarinju, po svaku cenu hoće da se izbegne da Srbija dobije nešto.

- Oni ne misle da su to granice Srbije, već nezavisne države Kosovo. Oni smatraju i žele da Srbija ne dobije ništa na Kosovu i da bi zločin bio da Srbija nešto dobije. Koliko god da ih pitate koje su granice Srbije oni vam to neće reći, kao i pojedina sveštena lica - naveo je Vučić.

On je dodao da smo daleko od bilo kakvog sporazuma kada je reč o kosovskom pitanju.

- Sasvim je jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma i da će ga teško biti. Ali, strašno je važno šta sam govorio i šta ću govoriti, jer će to ući u istoriju, jer će se znati šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali kao bezbroj puta do sada. Važno je da ostane za istoriju zabeleženo - podvukao je on.

- Znao sam ili prilično usamljen u toj borbi i neću uspeti, ali mi je važno da ovo bude zabeleženo u istoriji - naveo je Vučić.

Vučić je naglasio da oni neće reći, kao ni pojedina sveštena lica, koje su to granice Kosova: „Možete da uzmete čekić i lupate do mile volje, da ih budite do zore, da mučite - ne bi rekli da je Kosovo Srbija ni za živu glavu. Oni kažu Kosovo je celovito i nezavisno“, rekao je on i dodsao da su za njih neprijatelji svi koji bi, kao i on, da sačuvaju nešto za Srbiju.

Njega je, kaže, baš briga šta pričaju, a opoziciji i kritičarima je poručio da treba da pročitaju Briselski sporazum, koji se sastoji samo od jedne strane.

- Kada već o tome pričaju, u Briselskom sporazumu smo izbegli podršku ulasku Kosova u UN, a izbegli smo i podvalu da regionalna policija za Sever bude sačinjena na osnovu 'komunističkog okruga', zbog čega bi Albanci imali 70 odsto policajca, a mi samo 30, a danas imamo 98 odsto policajaca na severu - objasnio je on.

Vučić je kazao da su oni ti koji su postavili granice Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, hapsili one koji su spaljivali te granice, lovili ih po celoj Srbiji da bi pokazali kako niko njima ne sme da se suprostavi u donošneju takvih odluka. „Zatim su išli sa presudom Međunarodnog suda prave i dali legitimitet nezavisnom Kosovu.

- Danas njima smeta što bi neko da kaže "mi smo protiv granica na Jarinju i Brnjaku“. Pustite da vratimo, barem nešto da dobijemo. Oni hoće po svaku cenu da izbegnu da Srbija dobije nešto“ - naglasio je on.

Istakao je da želi da Srbija ima najveći rast u Evropi, a premijerku Anu Brnabić je, kaže, pozvao i rekao joj da pusti to šta priča MMF i da iduće godine moramo da jurimo rast od 4,5 i 5 odsto.

- Moramo da budemo prvi u stopi rasta, razvijamo ekonomiju, sačuvamo mir. Ssto neki ne razumeju koliko je to važno da budemo racionalni i odgovorni šta da radimo. Pokušao sam i govorio teške stavri koje ljudi u Srbiji ne vole da čuju, zbog čega ćemo verovatno izgubiti izbore u Mađanapeku večeraš, od stručnjaka koji formiraju svoj savez valjda da bi ali snagu svojim biračima tamo - ukazao je on.

Vučić je istakao da nisu problem porazi na izborima, već ako se ne uradi nešto za Sbriju i ona izgubi.

- Hoću da Srbija pobedi, važno je šta će gradani Srbije imati u budućnosti - rekao je on dodajući da je to pitanje i posao za njega.

Foto: Tanjug

Vučić:Most na Adi kao "model" za pljačku

Predsednik Srbije izjavio je danas da je most na Adi, u Beogradu, model za pljačku. On je, odgovarajući na pitanje novinara o komentaru Dragana Djilasa da je Žeželjev most skuplji nego onaj na Adi, naveo da je Djilas, za koga je rekao da je jedan od tri najveća tajkuna u Srbiji, priznao da je na krađu potrošio 300 miliona evra onda kada je rekao da je most preko Ade koštao 161 milion evra. Kako je Vučić naveo, most na Adi je koštao 460 miliona evra, a povodom reči bivšeg gradonačelnika Beograda da je 300 miliona otišlo na saobraćajnice, upitao - koje to pristupne saobraćajnice koštaju 300 miliona evra? Kako je rekao, to je bio model za pljačku. Lako je, kaže, neozbiljnim i neodgovornim ljudima da kažu i obećaju šta hoće, pošto znaju da ih narod neće ništa ni pitati, jer zna od koga može da očekuje rezultate. Primetio je, ironično, da su njegovi politički protivnici i danas na izborima u Majdanpeku favoriti, a da se SNS bori da tamo odnese pobedu za dobrobit građana. Naveo je da je u Majdanpeku izašlo do 14. časova 35 dosto građana, da će biti do kraja izbora i iznad 50, 55 odsto izlaznost.

Vesić i Đilas - nije za poređenje

Goran Vesić i Dragan Đilas, jednostavno, nisu za poređenje, kazao je predsednik Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.

- Pretpostavljam da Vesić nije simpatičan nikome, ili možda malom broju ljudi, a sa mnom je bio u sukobu još od studentskih dana-  primetio je Vučić na pitanje novinara o Djilasovom komentaru na račun zamenika gradonačelnika "nismo svi Vesić".

Vučić je sledećim rečima naveo u čemu je razlika između Vesića i Djilasa: "Vesić je bio član DS i borio se za neke svoje ideje još od devedesetih, za razliku od Djilasa koji nije imao nikakvih ideja. Vesić nije ni tada bio bogat, a mislim da to nije ni danas", rekao je Vučić.

Ali, kako kaže, borio se, "nekad čisto, nekad prljavo, ali se borio", a proterali su ga iz DS jer je bio blizak Djinđiću, a vrh DS je hteo da se obračuna s Djinđićevim nasleđem.

Vesić, nastavio je, devet godina nije ušao u DS, ali nije ni jednu ružnu reč o njima rekao. Kad je ulazio u SNS, znao je da mnogim naprednjacima neće biti drago jer su oni došli iz SRS, kao što im nisu bili dragi ni ljudi iz G17, odakle je Zorana (Mihajlović) došla, podsetio je Vučić i dodao: "Ali, ja sam mu rekao da smo mi neke stvari promenili, neke nove ideje imamo, ako je on za to, a ja ću da platim najveću cenu zbog promene plana, i ako mu se to dopada neka dođe. I, on je samo pratio ono za čim je išao, kao što je činio dok je bio kod Djinđića", kaže predsednik.

Na drugoj strani, dodao je, Djilasu je jedina ideja uvek bila samo da pljačka i otima, obogatio se dok je bio na vlasti, sam priznaje 25 miliona evra, a ko zna šta sve nije priznao, niti prijavio...

- I vi upoređuete Vesićevo potkrovlje i to što se on danas bori s Djilasom? Pa, to su stvari koje moramo da poštujemo, sviđao mi se Vesić ili ne, a prema ovom lopovu i prevarantu...nemam šta da dodam - poručio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Koridor 10

'