AKTUELNO

Predsednici Srbije i Ukrajine otvorili su danas Poslovni forum Srbija-Ukrajina na kojem je istaknuto da dobra poslovna saradnja dve zemlje i brojna ulaganja mogu doprineti boljem standardu građana, ali i bržem napretku u svim oblastima.

U Beogradu, u Palati Srbija, održava se Poslovni forum Srbija-Ukrajina, na kojem se učesnicima obraćaju predsednici Aleksandar Vučić i Petar Porošenko, kao i predsednik PKS Marko Čadež i generalni sekretar i prvi potpredsednik Privredne komore Ukrajine Mihajlo Nepran.

Predsednik Srbije istakao je da je zadovoljan entuzijazmom koji vidi kod Porošenka, kada je reč o očekivanjima od budućnosti, a bez njega, kaže, nemoguće je postići rezultate.

Foto: Tanjug

- Ovaj entuzijazam govori da su najbolja vremena tek pred Ukrajinom, što je od važnosti za srpske investitore. Hvala svima koji su prisutni iz Ukrajine, ali i svima iz Srbije koji su u ogromnom broju došli na ovaj poslovni forum kako bi čiuli Porošenka i koji su zainteresovani za ulaganja. Pozivam one koji su zainteresovani za osnivanje proizvodnih kapaciteta i ulaganja u Ukrajini da budu otvoreni i spremni za to. Rekao sam Porošenku da su se danas ovde okupile najbolje srpske kompanije, koje nisu od pre 10 ili 15 godina, već najbolje, uspešne kompanije koje ne posluju uz državnu pomoć, već  zahvaljujući svom radu i svom profitu. Pozivam vas da ulažete u Ukrajinu, a pozivamo i Ukrajince da ulažu u Srbiju - rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da će odnosi dve zemlje biti sve bolji i zahvalio je Porošensku koji je pomogao da se prevaziđe najveća prepreka u sporazumu o slobodnoj trgovini.

- Naše komisije će, nadam se, doneti rezultat obema stranama u narednom periodu - kaže Vučić, dodajući da će Srbija pokušati da uspostavi redovnu avio liniju Beograd-Kijev, što bi bilo važno u mnogim sferama.

Nada se pozitivnim rezultatima u poslovanju.

Srbija je, podseća došla na 42. mesto na Duing biznis listi, a da je bila 93. Ovo je, kaže,  značajan napredak i očekuje da tokom ove godine Srbija bude u privih 30. Kada je reč o rastu u prvom kvartalu on iznosi 4,6 odsto, a iza Srbije su Mađarska, Crna Gora i Albanija sa 4,4 do 4,45, Rumunija sa 4 i Bugarska sa 3,5 odsto, Hrvatska 2,5 i Makedonija sa 0,1 odsto.

Foto: Tanjug

Istakao je da je u prvom tromesečju ove godine uvećan rast stranih direktnih investicija za 13,7 odsto, koji je jednak broju hrvatskih investicija tokom cele prošle godine.

- Stvorili smo odličan ambijent za ulaganja. Uvećali smo robnu razmenu sa EU za 62 odsto, dok je izvoz uvećan sto odsto -  sa pet milijardi došao je na deset milijardi, a pre svega zahvaljujući stranim kompanijama. Trgovinska razmena sa Ukrajinom je mala, oporavlja se, ali mora da bude bolja. Zato pozivam sve zainteresovane da unaprede saradnju i poslovne kontakte - kaže Vučić.

Porošenku je poručio da je samo u nekoliko navrata video toliku zainteresovanost za Poslovni forum, a to je samo zato što su videli mogućnsot za dobar biznis i ulaganje u Ukrajinu. Kaže da je Ukrajina velika zemlja, te da Srbija ima šest puta manje stanovnika i da je teritorijalno manja od Ukrajine.

Saradnja dve zemlje, kaže, ne može da naiđe na prepreke jer među njima nema otvorenih pitanja. Dogovoreno je da se dve zemlje pomažu i da će Srbija spremna da primi ukrajinske investitore.

- Hajde da damo jači podsticaj ulaganju. Imamo suficit u budžetu treću godinu zarednom, nemamo problema sa javnim finansijama. Moramo da razmišljamo o stvarima koje zavise od nas, jer postoje one za koje ne možemo da garantujemo. Moramo da imamo snažniju privredu, da unapređujemo odnose, da koristimo ono što nam je važno iz Ukrajine i da Ukrajina koristi ono što može da dobije iz Srbije - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Kaže da je potrebno praviti mehanizme za unapređenje saradnje, te je još jednom istakao da ne pamti ovoliku zainteresovanost za Poslovni forum.

Srbija je spremna da pruži podršku Ukrajini i da nastavi da sa njom sarađuje što će za posledicu imati samo blagodat za Srbiju.

- I Privredna komora i rukovodstva pružaće podršku jer na kraju krajeva dobijaju samo građani. Moramo da se povežemo i infrastrukturno, energetski, ekonomski i siguran sam da dobra saradnja poslovno znači brži napredak u ostalim oblastima - kaže Vučić.

Predsednik se zahvalio srpskim privrednicima na interesovanju, što ga je kaže, iznenadilo.

- Ovo govori o privlačnosti Ukrajine i njenim mogućnostima, i treba da budete ponosni - poručio je Vučić Porošenku.

#Aleksandar Vučić

'