AKTUELNO

Kako je istakao šef diplomatije, lažne vesti su brojne, dolaze i spolja i iznutra, ali je politička stabilnost Srbije osnovni činilac koji nam daje snagu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je jutros da je cilj širenja lažnih vesti, koje se pojavljuju u našoj zemlji, destabilizacija Srbije.

- Svedoci smo raznih lažnih vesti, kao vest o kvalitetu vode za piće, kao infromacija da vlada planira da izazove nemire na severu Kosova, da mi sami napadnemo svoj narod, pa do ove poslednje vesti o nestanku novinara - rekao je Dačić.

Kako je naglasio, cilj je politička borba, a koja ne dolazi samo iznutra. Međutim, naša politička stabilnost je osnovni činilac koji nam daje snagu za buduće razgovore koji će uslediti, kazao je Dačić.

On navodi da, kada pogleda i blokade puteva, da ga sve to neodoljivo podseća na vreme od pre 20 godina i uticaj "škola delovanja", da se šire lažne vesti da bi se promenila vlast, da bi se oslabila pozicija Srbije zbog rešenja Kosova.

- Ovde je reč o pritisku da se koordinira da bi mi prihvatili nešto što nije naš državni interes - rekao je šef srpske diplomatije, koji je ponovio da želimo kompromis oko Kosova, a da nećemo prihvatiti jednostrani akt.

Upitan da li je rešenje moguće bez novog formata, Dačić je rekao da ne veruje da se može desiti širenje i promena formata, ali da je moguće da dođe do pritiska. Taj pritisak se ogleda i kroz neotvaranje poglavlja, to što imamo samo dva poglavlja na šest meseci, čime nismo zadovoljni, ukazao je on.

Dačić je naglasio da je Srbija saglasna da neko učestvuje u dijalogu na konstruktivan način, ali da se pritiscima ne može postići ništa.

- Očekujemo nastavak razgovora - rekao je Dačić, dodavši da "njima smeta što radimo na tome da neke zemlje povuku priznanje".

Pročitajte još: Stefanović za Pink: Stefan Cvetković je najozbiljnije pretnje dobijao zbog razotkrivanja finansijskih malverzacija Pajtićeve vlade

#Ivica Dačić

#Kosovo

#Voda

'