AKTUELNO

Kaže se da kvalitetna i dobro izbalansirana ishrana leči brojne bolesti, a gusta, sjajna kosa je samo jedan od pokazatelja da ste zdravi iznutra i spolja

Mnogi faktori koji imaju veze sa kvalitetom naše kose zasnivaju se na genetici i starosti. Da li će naša kosa biti ravna ili kovrdžava, plava ili crna, ne zavisi od nas već od majke prirode. Teksturu, debljinu i brzina rasta vlasi takođe kontroliše genetika.

Ipak, postoje neke stvari koje možete da učinite kako biste poboljšali kvalitet vlasi, pospešili rast i sprečili opadanje kose. Jedan od ključnih faktora jeste ishrana.

Evo šta treba da jedete da biste imali zdravu i gustu kosu:

1. Jaja

Jaja su na vrhu naše liste ishrane za zdravu kosu jer sadrže puno proteina i biotina, kao i drugih hranljivih materija poput cinka i selena. Folikuli dlaka su uglavnom napravljeni od proteina, a nedostatak ovog nutrijenta u ishrani uzrokuje gubitak kose. Biotin je ključni nutrijent za proizvodnju posebne vrste proteina po imenu keratin koji igra važnu ulogu u poboljšanju rasta kose.

2. Masna riba

Masne ribe poput lososa, haringe i skuše podstiču rast kose zbog koncentracije omega-3 masnih kiselina. Studija koja je obuhvatila 120 žena koje su uzimale dodatak ribljeg ulja i antioksidansa otkrila je da je kod ispitanica kosa u proseku bila gušća, kao i da je manje opadala. Druga studija je zaključila da dodaci ribljeg ulja mogu značajno da smanje gubitak kose kod žena koje imaju tanke vlasi.

3. Pasulj

Ako želite da smanjite meso, ali ne želite da zapostavite unos proteina, pasulj je savršeno rešenje. Ali, pored lepe količine proteina, pasulj vašem telu obezbeđuje i gvožđe, biotin, cink i folat, nutrijente koji su neophodni za zdrav rast kose. Osim toga, pasulj je dostupan rokom cele godine, što je takođe prednost.

Ako se borite sa gubitkom kose koji po prirodi nije genetske ili hormonalne prirode (poput ćelavosti posle trudnoće ili ćelavosti tipičnoj za muškarce) ili ako vam kosa raste mnogo sporije od proseka (1.2 cm mesečno ili 15,2 cma godišnje), ishrana može biti jedan od uzroka. Poboljšajte ishranu namirnicama koje su bogate proteinima, vitaminima A, C, D i E, esencijalnim masnim kiselinama i gvožđem.

Kaže se da kvalitetna i dobro izbalansirana ishrana leči brojne bolesti, a gusta, sjajna kosa je samo jedan od pokazatelja da ste zdravi iznutra i spolja.

#Žena

'