AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink saglasni su da se iza londonskog plana o ukidanju sednica o Kosovu u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija krije priljava igra britanske diplomatije i pokušaj da se sakrije istina o Kosovu i Metohiji.

Oni su gostujući u emisiji Novo jutro ocenili da je takozvana država Kosovo neuspešan eksperiment i dodali da se treba fokusirati na nastavak razgovora Beograda i Prištine i normalizaciju odnosa.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ističe da je očigledno je da što su realniji izveštaji generanog sekretara UN o stanju na KiM to su jači pokušaji vodećih zapadnih zemalja da se pitanje Kosmeta marginalizuje i izmesti iz UN.

Kako je dodao, to je pokušaj da se sakrije istina da je Kosovo kao nekakva država neuspešan eksperiment zapadnih Nato bombardera i da je to propala tvorevina.

- Verujem da Britanija u tome neće uspeti jer će se Srbija uz pomoć prijateljskih zemalja snažno usprotiviti takvim inicijativama. Britanije želi da sakrije istinu o ovoj propaloj tvorevini, da prikaže nekakav napredak i stabilnost i da time SB ne treba da se bavi jer nije ugrožen mir – zaključio je Drecun.

On je istako da se je mir, međutim, ugrožava na najgori način nasilnom secesijom, odnosno pokušajem otimanja dela naše teritorije.

Kako je dodao, Britanija na taj način želi da pokaže da je to pitanje zatvoreno i da o tome ne može da se raspravlja, jer su suočeni sa snažnom aktivnošću Srbije koja drži otvorenim to pitanje.

- Mi ćemo u narednom periodu to pitanje držati otvoreno – dokazivaćemo da je to neuspešna tvorevina, crna rupa Evrope, da destabilizije region, uticaćemo na zemlje da povuku priznanje i stalno zahtevati razgovore – rekao je Drecun i dodao da će te aktivnosti biti usmerene i prema Albancima i prema zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova.

Drecun smatra da je kosmetski problem stavljen u funkciju geopolitičkog obračuna zapada sa Ruskom Federacijom preko Srbije.

- Priljave igre britanske diplomatije nisu nimalo prijateljske, ovo je otvoreni pokušaj neporijateljskog ponašanja – dodao je on ukazavši da se Srbija trudi da poboljšava bilateralne odnose, dok Britanija nastavlja jednostranu politiku kada je u pitanju rešavanje kosmetskog problema.

Direktorom Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ukazauje da nije prvi put da se zahteva da se smanji prisustvo teme Kosova na SB UN.

- Od februara se rasplamsava diplomatska broba. Srbija pokušava da smanji broj zemalja koje su priznale Kosovo. Oni prvo žele da isključe Rusiju i Kinu, imate jasnu podelu po pitanju realnosti. Žele da pokažu da je Kosovo funkcionalna država – naveo je Janjić.

Foto: RTV Pink

On je ukazao i na mogućnost eventualnog kandidaovanja Kosova za mesto posmatrača u SB UN.

- Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji nije stabilna i sigurno je da neće doći do promene formata i broja sednica – ističe Janjić.

Prof. dr Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka smatra sednice o Kosovu u SB UN neće biti ukinute, te da će se na sednicima SB razmatrati pitanja bezbednosti i prava građana na Kosovu.

- Znam za najave, ali ne očekujem promenu formata – rekao je Đukanović, podsetivši da je Velika Britanija jedna od zemalja koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova i za njih je to završeno pitanje.

Foto: RTV Pink

- Da li je i objektivno završeno? Mislim da nije i nas u narednom periodu očekuje ubrzanje procesa normalizacije odnosa vlasti u Beogradu i Prištini in a to se treba fokusirati kako bi rezultirao pozitivnim efektom i relaksiranjem situacije u celom regionu – istakao je Đukanović.

#Milovan Drecun

#Novo jutro

'