AKTUELNO

Pre usvajanja Briselskog sporazuma na stolu je bio predlog da se Kosovu omogući članstvo u UN.

Stav Srbije je više nego jasan - Kosovo nije nezavisna država i zato ne može da bude članica Ujedinjenih nacija i premijer Aleksandar Vučić to neće dozvoliti, poručio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Upitan da prokomentariše izjavu američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija, koji je sinoć izjavio da normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva članstvo Kosova u UN, Vulin je rekao da Srbija ima poštovanje prema velikim silama kao što su SAD, ali ima svoju politiku i držaće se svog puta.

Vulin je rekao i da je, pre nego što je usvojen Briselski sporazum "na naš sto došao predlog sporazuma u kojem se tražilo da se Kosovu omogući da postane članica UN".

"Većina u tadašnjoj delegaciji je glasala za taj predlog sporazuma, ali je, tada budući, a sadašnji premijer Aleksandar Vučić rekao da se to neće desiti i svojim glasom je preokrenuo tok istorije", objasnio je Vulin.

Prema njegovim rečima, ako Vučić to nije dozvolio tada neće dozvoliti ni sada.

ZSO mora brzo da zaživi po dogovoru iz Brisela

Vulin je izjavio i da Zajednica srpskih opština mora brzo da zaživi i da mora da bude uspostavljena na način kako je dogovoreno Briselskim sporazumom.

"Što se nas tiče ona može da zaživi odmah. Možemo da prihvatimo da razgovaramo o implementaciji i realizaciji samog sporazuma, ali o njenom uspostavljanju i o tome da to mora da bude na način kako je dogovoreno u Briselu, nemamo šta da razgovaramo", rekao je Vulin odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše odluku kosovskog Ustavnog suda.

Prema njegovim rečima, ono što je dogovoreno u Briselu ne može biti promenjeno na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo se u Briselu dogovarali o ZSO kao o najbitnijem delu sporazuma i nismo se dogovarali sa Ustavnim sudom Kosova, političkim strankama, niti sa Skupštinom Kosova, već pod pokroviteljstvom Evropske unije i to mora biti sprovedeno", zaključio je Vulin.

'