AKTUELNO

Vojska Kosova je neprihvatljiva.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući formiranje kosovskih vojnih snaga, rekao je da je to neprihvatljivo, ali i da se ne može očekivati da se Ramuš Haradinaj pridržava zakona.

Ministar je dodao i da bi se ta vojska morala sastojati od 10 odsto manjina. Što znači da nema te vojske bez Srba.

- Mi smo u pregovorima da bismo bili za stolom, jer da nismo oni bi to završili bez nas. Nije ovo vlast Tadića i Jeremića, gde bi se takve stvari, ne sumnjajte, desile preko noci - rekao je ministar.

Foto: Printscreen

- Borićemo se protiv otimanja naše teritorije - naglasio je Vulin.

Ministar Vulin je rekao da je formiranje srpskih opština srž briselskog sporazuma.

- Oni znaju da je to dobro za Srbe i Priština to smatra lošim, ogromna većina političara u Prištini smatra da treba raditi protiv svega što može učvrstiti ta da Srbi ostanu - kazao je Vulin.

Organizacija srpskih opština je organizacija sa jasnim ovlašćenjima, koja se tiču zdravstva, prosvete, socijalne politike. Prištinski političari hoće teritoriju bez naroda i zemlju bez Srba - istakao je ministar.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, ministar je rekao da ta država ima dva entiteta i tri naroda, i da sve odluke treba da se donose kada se oni usaglase. Vulin je dodao da dejtonski sporazum mora da se poštuje i da Srbija na tome insistira.

Što se tiče budžeta za predstojeću godinu, ministarstvo odbrane će dobiti 11 milijardi više, taj novac je namenjen za opremanje i modernizaciju vojske, za  povećanje plata i dnevnica - rekao je Vulin.

Foto: Printscreen

- Uveli smo solidarnu pomoć za vojnike - izjavio je ministar i dodao,  po naređenju vrhovnog komandanta već smo počeli da obezbeđujemo nove čizme i uniforme, kupujemo novu opremu, i remontujemo staru. Pre 2012. vojnici su nosili različite uniforme.

Komentarišući Haški tribunal ministar Vulin rekao je da su po presudama tog političkog suda Hrvati ponekad činili zločine, muslimani isto, ponekad, a Srbi su činili zločine protiv svih, a nad nama nije niko.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom pretećeg pisma upućenog predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, kaže da su pretnje predsedniku Republike svakodnevne.

- Uspostavila se u ovoj zemlji jedna kultura mržnje, iskrene mržnje, koja je dozvoljena kada mrzite Vučića ili njegovu porodicu ili ljude koji su mu bliski. To je dozvoljeno. U redu je da širite lažne vesti, u redu je da najbrutalnije lažete. U redu je da od svoje mržnje pravite politiku - kazao je Vulin.

Osvrnuvši se na bivšeg gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa i njegovu nameru da se ponovo kandiduje za gradonačelnika Beograda, Vulin smatra da mu je jedini cilj da se ponovo obogati.

- Pogledajte ovo što se okupilo, Đilas i ostali tajkuni. Šta ih povezuje? Povezuju ih dve stvari - želja da ponovo budu još bogatiji, naravno, želja da svojim novcem ponovo vladaju, kao što su nekada vladali. Đilas se frapantno obogatio za vreme svoje vlasti - rekao je Vulin, dodajući da je druga stvar koja ih objedinjuje mržnja prema Vučiću.

Što se tiče nereda tokom fudbalskog derbija, Vulin kaže da će nadležni organi izaći sa odgovarajućim zaključcima.

Foto: Printscreen

Ministar nije mogao da odgovori na pitanje novinara da li je u incidentu na stadionu Partizana bilo udela stranih službi, međutim, rekao je da se "ovo nikada ne dešava slučajno i da nikada nije bez politike".

- Vrlo je zanimljivo kako to internacionalno bratstvo nije otišlo u Narodni muzej, ako su turistički dolazili ovde. Verovatno su išli do muzeja '25. maja', pa su eto slučajno skrenuli. Delovalo im je kao neki performans veliki. Slučajno su bili isto obučeni, slučajno su nekakvi kik bokseri. I baš su krenuli na izložbu u '25. maj, međutim nešto ih je odvelo na stadion JNA ... i kad su već tu rešili su da preuzmu tribinu ili da urade nešto slično", ironično je primetio Vulin. Složio se sa konstatacijom novinara da je preteće pismo stiglo baš u vreme nereda na stadionu JNA, dodavši da se takve stvari retko dešavaju slučajno i da je zanimljivo da se svaki put kada je predsednik van zemlje desi da "neki turisti omaše muzej '25. maja' i dođu na stadion JNA - kazao je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Ministarstvo odbrane

'