AKTUELNO

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izdalo saopštenje povodom jučerašnjih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Rusija snažno osuđuje incident u Kosovskoj Mitrovici, čiji je cilj bio, kako se navodi u večerašnjem saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, da se zastraše kosovski Srbi.

Ministarstvo je pozvalo "sve koji imaju uticaj na kosovske zvaničnike" da priznaju svoju odgovornost u aktuelnim dešavanjima, hitno izvrše uticaj na "svoje štićenike" i doprinesu smanjenju napetosti na Kosovu.

- Snažno osuđujemo ovaj incident usmeren ka zastrašivanju kosovskih Srba, samovoljno postupanje prema Marku Đuriću, koji je glavni pregovarač Srbije u razgovorima s Prištinom - navodi se u saopštenju.

Rusija smatra da je neprihvatljivo "otvoreno gledanje kroz prste" stranih misija, KFOR-a i EULEX-a, koji su, kako se navodi u saopštenju, samo gledali sa strane i nisu ispunili svoj mandat time što nisu preduzeli nikakve napore da spreče ilegalne akcije Albanaca na Kosovu i obezbede mir i stabilnost u regionu.

- Zaključak koji se lako nameće je ovaj: Priština, EU i SAD nemaju nameru da uzmu u obzir prava i interese Srba i odlučni su da grubo potisnu njihove pokušaje da zaštite legitimne interese - navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo smatra da je jasno da Albanci na Kosovu slede savet svojih američkih i evropskih pokrovitelja, "koji gaze međunarodno pravo i postupaju na osnovu prozivoljnosti", preneo je TASS. Moskva je upozorila da je ova "izuzetno opasna linija opterećena povratkom oružanih sukoba na Kosovo i destabilizacijom u balkanskom regionu u celini", dodaje se u saopštenju.

#Kosovo

#Rusija

'